Gem de caise cu fistic
Retete cu fructe Retete de Muraturi si Conserve
Ultimul meu gem gourmet este o combinatie fantastica. Incercati-l in combinatie cu o branza cremoasa (Brie de exemplu).
Ingrediente
2 kg caise
650 gr zahar
sucul de la 1/2 lamaie
100 gr fistic (fara coaja si pielite)
Portii: 5 borcane de 150 ml
- Caisele se aleg si se spala. Se desfac si se scot samburii. Se trec caisele prin masina de rosii ca sa separam pulpa de coaja. Va rezulta o pasta fina.
- Intr-o oala larga se pune pasta de caise cu zaharul si sucul de lamaie la fiert la foc mic, amestecand pana se topeste zaharul. Dupa ce ajunge la punctul de fierbere, se da focul la mediu si se fierbe 15 minute, amestecand din cand in cand. Se aduna spuma de deasupra, iar daca face prea multa spuma puteti adauga un cub mic de unt pentru a inhiba formarea spumei.
- Dupa acest timp, gemul trebuie sa fi scazut un pic si sa se fi ingrosat. Dati focul la mai mic si continuati sa fierbeti inca 15 minute, amestecand mai des ca sa va asigurati ca nu se prinde de fund.
- Cat fierbe gemul, prajiti un usor fisticul in cuptor. Tocati-l mare cu cutitul.
- Adaugati fisticul in gem si mai fierbeti la foc mic inca 2-3 minute.
- Spalati borcanele, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
- Puneti gemul de caise fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
- Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara. Gemul va avea termen de garantie mai scazut decat a celui simplu de caise datorita adaosului de fistic.
Piure de caise
Piureul la fiert cu zahar
Fistic prajit
Gem de caise cu fistic