Granita de cafea
Retete desert Retete din Italia Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple
In Bologna, cel mai bun mijloc de racorire a fost aceasta granita de cafea de la gelateria Stefino . Timp de 1 ora dupa ce o mancam chiar reuseam sa ignoram cele 40C si ne puteam continua vizita... pana la urmatoarea gelaterie.
Ingrediente
300 ml expresso tare (concentrat)
2 1/2 linguri zahar
2 lingurite zahar pudra
400 ml smantana pentru frisca (rece)
Portii: 3
- Se prepara expresso concentrat. Se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva.
- Cand expresso s-a racorit un pic se pune intr-o cutie de plastic larga (astfel incat cafeaua sa aiba maxim 2 cm inaltime) cu capac. Se inchide si se da la congelator.
- Se verifica cafeaua la fiecare ora. Cand s-a format o pojghita de gheata pe toata suprafata (in cazul meu dupa 3 ore), se sparge in cateva locuri cu o lingura/spatula (de lemn sau silicon). Se amesteca gheata sparta cu cafeaua inca neinghetata de dedesubt. Se da iar la congelator.
- La fiecare ora se amesteca in cafea prin miscari de spargere. Se repeta aceasta operatiune pana toata cafeaua e inghetata (de 3 ori in cazul meu).
- In acest moment se poate servi (asa ar fi ideal, fiindca are textura si temperatura perfecta) sau se poate pastra la congelator. Daca o tineti mai mult la congelator, inainte de servire o lasati sa stea cateva minute si apoi o mai spargeti o data cu lingura.
* granita poate fi congelata si in masina de inghetata, avand astfel o textura mai uniforma - Cand doriti sa serviti granita, bateti frisca rece pana se leaga, adaugand zaharul pudra catre final.
- Asezati in pahare reci un strat de frisca, apoi un strat de granita si la final iar frisca. Partea frumoasa este ca in timp ce mancati granita cu frisca de deasupra, la fundul paharului, daca este extrem de cald afara, granita se va topi si se va amesteca cu frisca formand un fel de cafe frappe delicios.
Expresso
Expresso in cutie
Dupa 3 ore am spart prima data pojghita de gheata
Granita la final
Granita de cafea in Bologna
Comentarii (6)
Nicoleta acum 12 ani - 4 Septembrie 2012 12:58
ce bine arata!cafeaua fara cofeina nu prea merge..nu?Ioana acum 12 ani - 4 Septembrie 2012 13:05
nu, trebuie sa fie cafea cu gust intens de cafea. chiar si cea la ibric sau filtru este mai putin indicata, fiindca nu are gustul specific expressoului. este un desert pentru bautorii de cafea.Alex acum 12 ani - 6 Septembrie 2012 00:04
Am facut si eu ceva de genul, doar ca eu am presarat in loc de zahar pudra, zahar vanilat si am mai pus si putina scortisoara. In legatura cu, cafeaua pusa la congelator, nu e mai simplu sa o lasam sa inghete de tot, si apoi cand vrem sa o folosim sa o dam prin blender?Am mai citit si alte retete de ale tale, si mi s-au parut f interesante.
Alex.
Numai bine.
Ioana acum 12 ani - 6 Septembrie 2012 10:44
alex, mie nu-mi place sa las sa se congeleze de tot fiindca textura este alta decat daca amesteci la 1 ora. dupa 6 ore granita mea era gata si arata ca cea din bologna. am pozat-o numai a doua zi si deja ceva bulgarasi tot existau, desi am lasat-o sa stea cateva minute... acum poate ca daca mixezi in blender si nu manual vei obtine o textura similara, dar sincer n-am incercat asta. ideea suna bine, merita incercata data viitoare.Sergiu acum 11 ani - 11 August 2013 14:32
Interesanta reteta. Doar ca se spune espresso, nicidecum expresso...Ioana acum 11 ani - 11 August 2013 14:44
ioi, nici nu mi-am dat seama ca e gresit in varianta asta. cred ca il si pronunt cu X :p merci!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email