Granita de cafea
Retete desert Retete din Italia Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple
In Bologna, cel mai bun mijloc de racorire a fost aceasta granita de cafea de la gelateria Stefino . Timp de 1 ora dupa ce o mancam chiar reuseam sa ignoram cele 40C si ne puteam continua vizita... pana la urmatoarea gelaterie.
Ingrediente
300 ml expresso tare (concentrat)
2 1/2 linguri zahar
2 lingurite zahar pudra
400 ml smantana pentru frisca (rece)
Portii: 3
- Se prepara expresso concentrat. Se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva.
- Cand expresso s-a racorit un pic se pune intr-o cutie de plastic larga (astfel incat cafeaua sa aiba maxim 2 cm inaltime) cu capac. Se inchide si se da la congelator.
- Se verifica cafeaua la fiecare ora. Cand s-a format o pojghita de gheata pe toata suprafata (in cazul meu dupa 3 ore), se sparge in cateva locuri cu o lingura/spatula (de lemn sau silicon). Se amesteca gheata sparta cu cafeaua inca neinghetata de dedesubt. Se da iar la congelator.
- La fiecare ora se amesteca in cafea prin miscari de spargere. Se repeta aceasta operatiune pana toata cafeaua e inghetata (de 3 ori in cazul meu).
- In acest moment se poate servi (asa ar fi ideal, fiindca are textura si temperatura perfecta) sau se poate pastra la congelator. Daca o tineti mai mult la congelator, inainte de servire o lasati sa stea cateva minute si apoi o mai spargeti o data cu lingura.
* granita poate fi congelata si in masina de inghetata, avand astfel o textura mai uniforma - Cand doriti sa serviti granita, bateti frisca rece pana se leaga, adaugand zaharul pudra catre final.
- Asezati in pahare reci un strat de frisca, apoi un strat de granita si la final iar frisca. Partea frumoasa este ca in timp ce mancati granita cu frisca de deasupra, la fundul paharului, daca este extrem de cald afara, granita se va topi si se va amesteca cu frisca formand un fel de cafe frappe delicios.
Expresso
Expresso in cutie
Dupa 3 ore am spart prima data pojghita de gheata
Granita la final
Granita de cafea in Bologna