Lamai in sirop
Retete condimente Retete cu fructe
Nu stiu daca ati bagat de seama, dar micile placeri ne fac viata mai frumoasa. O mica placere este si acest borcan de lamai macerate pentru ceai sau salate.
Ingrediente
3 lamai (sau orice alte citrice)
zahar tos fin
Portii: 1 borcan de 800 ml
- Pentru aceasta reteta ideal ar fi sa folositi lamai netratate, bio. Se gasesc in unele supermarketuri (Carrefour) si magazinele bio. Daca nu aveti astfel de lamai procedati astfel: le puneti intr-un bol cu apa fierbinte cat sa le acopere si in care dizolvati 1 lingurita cu varf bicarbonat de sodiu. Lasati sa stea asa 15 minute, apoi le spalati bine de tot in apa cu bicarbonat. Le spalati apoi sub jet de apa calda. Le stergeti bine cu un prosop aspru. Puteti folosi orice lamai doriti, chiar sa le mixati (lamai, lamai Meyer, lime) sau puteti adauga alte citrice pentru un gust mai complex. Aici eu am folosit 2 lamai normale si 1 lamaie Meyer. In borcan puteti adauga si alte arome (1 fir de rozmarin sau menta, putina levantica, baton de scortisoara sau vanilie, o bucatica de ghimbir, un shot de rom sau cognac).
- Taiati lamaile rondele sau jumatati de rondele subtiri.
- In borcanul curat asezati un strat de lamai, apoi presarati un strat subtire de zahar fin, doar cat sa la acopere. Continuati sa alternati straturile pana umpleti borcanul. Puneti capacul si lasati borcanul la temperatura camerei pana tot zaharul umed (cca 1 ora).
- Puneti borcanul la frigider minim 24 ore. In acest timp, cand luati ceva din frigider si va amintiti de borcan, rasuciti-l pe toate partile ca sa ajutati zaharul sa se dizolve. A doua zi, lamaiele trebuie sa fie acoperite de un sirop transparent.
- Se pastreaza la frigider 1-2 saptamani.
Strat de lamai
Strat de zahar
Pana umplem borcanul
Dupa 1 ora la temperatura camerei
Dupa cateva ore la frigider
Dupa 24 ore