Martipan grecesc

Retete desert Retete din Grecia Retete de Craciun Retete de post Retete fara gluten Retete rapide Retete simple

Reteta Martipan grecesc

Amigdalota din doar 3 ingrediente. Am invatat cum se pronunta (cu accent pe "lo") si cum se prepara pe insula Skiatos. Forma traditionala e de para si se pastreaza inecate in zahar pudra (vezi ultima poza de la detalii), dar aveau si versiunea simpla, sub forma de bila si trecute prin zahar tos fin. Mi-au placut fiindca nu sunt foarte dulci comparativ cu majoritatea deserturilor grecesti si pentru ca sunt aromate cu o favorita a mea, apa de flori de portocal.

Ingrediente

125 gr migdale macinate (faina de migdale)
125 gr zahar pudra
1/2 lingurita apa de flori de portocal
1 lingura zahar pudra (pentru decor)
6-7 cuisoare (pentru decor)

Bucati: 6-7

  1. Faina de migdale se mai macina o data impreuna cu zaharul pudra fie in masina de cafea (in transe), fie in robot pentru a obtine un amestec cat mai fin.
  2. Se pun 30 ml apa (sau suc de portocale) intr-o cratita mai mica si se aduce la fierbere. Cand fierbe, se adauga apa de flori de portocal si se amesteca rapid.
  3. Se adauga pudra de migdale-zahar si cu o furculita se amesteca rapid pana arata ca un pesmet si se infierbanta (cca 2 minute).
  4. Se muta "pesmetul" intr-un vas mai larg si se framanta cu mana pana se obtine o bila legata (cca 3 minute).
  5. Se imparte amestecul in 6-7 bucati egale (cam 1 lingura generoasa / bucata), se modeleaza sub forma de bile si apoi se da forma de para.
  6. Se lasa "perele" sa se raceasca 15 minute, apoi se pudreaza cu zahar pudra si se infige un cuisor pe post de codita.

Migdalele macinate cu zaharul pudra

Migdalele macinate cu zaharul pudra

Amestecul luat de pe foc arata ca pesmetul

Amestecul luat de pe foc arata ca pesmetul

Dupa framantare se formeaza o bila legata

Dupa framantare se formeaza o bila legata

Formam perele

Formam perele

Asa se scrie Amigdalota in greaca

Asa se scrie Amigdalota in greaca

Comentarii (4)

 

Mariana  acum 9 ani - 9 Octombrie 2015 13:26  

De Craciun printre bomboanele de ciocolata,traditionalele kourampiedes si melomakarona se obisnuieste sa se umple curmale (tip medjool, adica mari carnoase si nu f uscate ) cu aceasta pasta.Se pot baga si in ciocolata topita dupa :) preferatele mele
 

Ioana  acum 9 ani - 9 Octombrie 2015 13:28  

excelenta idee Mariana, multumim mult! eu una chiar o voi pune in practica.
 

Cristina   acum 8 ani - 18 Aprilie 2016 18:01  

Buna Ioana,

Am incercat si eu reteta ta, cu faina de migdale cumparata si xilit in loc de zahar. Pasta are o amareala la sfarsit si este maro inchis. Ai idee de ce s-a intamplat asa? Tocmai am cumparat xilitol din seva de mesteacan si este prima data cand il folosesc.
 

Ioana  acum 8 ani - 18 Aprilie 2016 18:43  

faina de migdale era fara cojite, adica nu era maronie. era alb-galbui ca miezul migdalei?

presupun ca faina a fost de vina pentru gust, cred ca era ranceda de avea acel gust amarui. nu mai ai, sa o gusti?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...