Millefeuille cu crema de ciocolata alba si capsuni
Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene
Un desert inspirat de restaurantul Prato din Brasov. Un local cu decor dragut, servire placuta si mancare buna (pizza cu gorgonzola, risotto cu fructe de mare, supele, deserturile). Totusi va recomand sa nu incercati cartofii cu rozmarin (parca sunt facuti de 1 zi) si muschiul de vita (e imposibil de mestecat).
Ingrediente
Crema de ciocolata alba
4 galbenusuri
50 gr zahar pudra
70 ml apa
30 ml rom
1 lingura suc de lamaie
100 gr ciocolata alba
100-150 ml smantana pentru frisca
Sos de capsuni (coulis)
150 gr capsuni
15 gr zahar
Millefeuille sarate
1 bucata aluat foietaj rapid (sau cumparat; 16 x 10 cm)
fluer de sel
capsuni proaspete
Portii: 3
- Se amesteca galbenusurile cu zahar, apoi se adauga romul, apa si sucul de lamaie. Se bate compozitia pe abur timp de aprox 15 minute (pana e spumoasa si groasa) sau in Thermomix, cu fluturele, la viteza 3, temperatura 70C, timp 7 minute.
- Se adauga in sabayon-ul de mai sus ciocolata alba rasa sau taiata bucatele mici. Se amesteca pana se topeste sau in Thermomix 2 minute, viteza 3, fara temperatura.
- Se lasa crema sa se raceasca complet.
- Se bate smantana pentru frisca pana sta pe tel. Se incorporeaza in crema in doua transe, amestecand usor cu telul. Se da crema la rece cateva ore.
- Se pun capsunile taiate in 4 impreuna cu zaharul intr-o craticioara. Se fierbe la foc mic, doar pana capsunile aproape se acopera de propriul suc (cca 5 minute).
- Se mixeaza capsunile si se trece sosul printr-o sita fina. Se da la rece.
- Se taie aluat foietaj in 6 dreptunghiuri de 4 x 5 cm. Se taie fiecare dreptunghi pe diagonala. Se presara triunghiurile obtinute cu foarte putina fleur de sel. Se coc pe tava cu hartie de copt, la 200C, pana sunt umflate si rumene. Se lasa sa se raceasca.
- Se pune crema de ciocolata in farfurie, se toarna sos de capsuni in jur, se pun felii de capsuni deasupra. Se infig in crema triunghiurile de foietaj.
Sabayon
Ciocolata alba topita in sabayon
Adaugam frisca in crema
Capsunile fierte
Coulis de capsuni