Orez cu creveti
Retete cu orez Retete cu peste si fructe de mare Retete din America de Sud si Centrala Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
Am pregatit acest orez pentru cei care iubesc fructele de mare sau pentru cei care au, ca si mine, o pofta nebuna de peste sau fructe de mare gatite sub orice forma... in ultima saptamana am avut peste la masa de 5 ori... inclusiv crud.
Ingrediente
500 gr creveti proaspeti (nedecorticati)
1 cana orez cu bob lung (200 gr)
1 ardei gras (am pus 1/2 ardei rosu+1/2 ardei verde)
1 ceapa mare
2 catei usturoi
2 rosii din conserva
50 ml vin alb sec
4 linguri ulei
1/4 lingurita chimion/cumin
1/2 lingurita turmenic
sare, piper
Portii: 4
Timp de preparare: 1 ora
- Intr-o oala se pun 1.5 l apa cu sare si se aduc la fierbere. Cand clocoteste apa, adaugati crevetii si lasati-i doar pana devin roz (1-2 minute). Scurgeti-i de apa, dar retineti apa de pe ei. Apa o puneti inapoi in oala.
- Curatati crevetii de cap, coaja si coada. Lasati coada doar la 6 creveti (o sa-i folositi pentru decor). Crevetii curatati complet se taie in 3-4 bucati.
- Tot ce ati curatat de pe creveti (capul trecut sub jet de apa, coaja si cozile) puneti inapoi in oala cu apa si fierbeti 15 minute. Veti obtine o supa de creveti. Cand e gata o strecurati.
- In acest timp tocati ceapa si ardeiul foarte foarte marunt. Caliti legumele in uleiul incins pana se inmoaie bine. Adaugati rosiile strivite cu furculita si continuati sa caliti pana uleiul se ridica deasupra legumelor. Adaugati usturoiul strivit si vinul si fierbeti pana vinul este evaporta complet si uleiul se separa iar deasupra. Scoateti legumele pe o farfurie.
- In tigaie, in locul legumelor adaugati orezul, 2 1/2 cani supa de creveti (cea preparata la pasul 3), chimionul, turmenicul si sare, piper dupa gust. Aduceti la fierbere, apoi puneti capacul si lasati la foc foarte mic pana orezul e complet fiert si supa e absorbita (cca 15-20 minute).
- Adaugati peste orez legumele si crevetii maruntiti. Amestecati si dregeti de sare.
- Asezati crevetii pentru decor deasupra, puneti capacul pe tigaie si lasati sa stea 10 minute.
Crevetii opariti
Supa de creveti
Crevetii curatati
Calim legumele
Sosul de legume e gata cand uleiul se ridica deasupra
Sosul de legume
Fierbem orezul in supa de creveti
Amestecam
Comentarii (17)
Ultimele comentarii
Roxana acum 12 ani - 5 Iunie 2012 14:00
Delicios! Ne-a placut foarte mult orezul la amandoi, pe viitor poate as adauga si putina zeama de lamaie. Dar reteta sigur ramane si pentru altadata.Ramona acum 12 ani - 23 Iunie 2012 00:47
buna! nu am incercat inca reteta, dar doresc sa fac lucrul asta cat mai repede.Am o intrebare insa: pot sa nu pun chimion? nu-l agreez foarte mult..sau sa-l inlocuiesc..si daca da cu ce condiment?..multumesc anticipatmama Oli acum 12 ani - 17 Iulie 2012 14:58
nu are aspect comercial si apetisantrozi acum 12 ani - 25 Iulie 2012 08:59
acum chiar nu mai pot sa ma abtin. am incercat multe retete de aici, dar niciodata nu am gasit timp sa atasez un comentariu. cu toate ca ingerasul meu de un an nu imi da pace, ma straduiesc sa scriu cat de repede pot. e prima oara ca folosesc creveti intr-o mancare ( recunosc ca sunt incepatoare in ale bucatariei) .mancarea este excelenta!!!!! l-as comenta pe cel dinaintea mea: nu are aspect comercial pt romania, dar in restul lumii e bine primita sunt sigura. urmeaza negresa in programul meu de gatit, si sper sa imi iasa la fel de buna .Felicitari Ioana si sper sa te tina puterile si timpul sa ne mai incanti cu bunatatile tale!Multumesc.valy acum 11 ani - 19 Iulie 2013 01:00
Grozava reteta! Doar ca eu am mai pus putina supa in loc de vin ( am copii mici) si am pus zeama de lamaie la sfarsit. Absolut delicious!Anatol acum 10 ani - 8 Decembrie 2013 22:31
Astazi am ramas singur cu copiii acasa, am o fata de 13 ani, care este extrem de pretentioasa la mancare, si un baiat de 7 anisori.....le-am preparat orezul cu creveti, a iesit super de gustos...le-a placut la toti!!! Pofta mare!Ioana acum 10 ani - 9 Decembrie 2013 09:15
Anatol, pai asa o sa-ti castigi titlul de bucatarul preferat al familiei. si mie imi place orezul asta cu creveti, felicitari pentru alegere.Valy acum 10 ani - 27 Octombrie 2014 04:35
Toata familia e innebunita dupa mancarea asta. O facem aproape in fiecare saptamana!Daca ai sti din cate incurcaturi ma scoti cu retetele tale! Iti multumesc din suflet pentru site!
FLori Vld acum 6 ani - 16 Martie 2018 21:57
am facut reteta in seara aceasta , a iesit delicioasa Ioana .O adaug la lista mea de retete preferata.Multumesc si mai posteaza te rog retete noi :pIoana acum 6 ani - 19 Martie 2018 10:23
cu drag, Flori!saptamana asta ma mut in sfarsit in noua casa, noua bucatarie e functionala asa ca in curand ar trebui sa revin la un program mai normal cu postarile.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email