Orez spaniol
Retete garnituri Retete din Mexic si Tex-Mex Retete cu orez Retete de post Retete simple
Desi poarta numele de "orez spaniol" nu este nicidecum traditional din Spania ci din tarile Americii de Sud, in special Mexic unde este servit ca si garnitura langa orice mancare impreuna cu alta garnitura populara la ei: frijoles refritos (un fel de fasole batuta). Este un orez uscat, asemanator cu paella si opus risotto-ului italian. Caracteristica principala este prajirea orezului pana devine auriu.
Ingrediente
350 gr orez cu bob lung
30 ml ulei
1 ceapa mare
1 ardei gras
3 catei usturoi
250 gr rosii din conserva sau proaspete
650 ml apa sau supa de pui
sare, piper
chili (optional)
1 varf lingurita chimion/cumin macinat (optional)
1 lingurita oregano
- Prajim orezul in ulei pana devine auriu, cam 10 minute.
- Adaugam ceapa tocata marunt si ardeiul taiat fasiute subtiri si mai calim 5 minute.
- Adaugam rosiile strivite cu furculita, iar daca sunt proaspete le luati pielita jos si le macinati in blender. Adaugam si usturoiul strivit si mai calim 1 minut.
- Stingem totul cu apa sau supa de pui si condimentam cu aprox. 2 lingurite sare, piper, chili dupa gust, chimen daca doriti si oregano.
- Aducem totul la fierbere, apoi dam focul pe mic, punem capacul si lasam la fiert aprox. 15 minute, pana orezul absoarbe tot lichidul. daca dupa acest timp orezul nu e facut mai picurati putina apa si mai lasati la fiert.
Prajim orezul
Adaugam ceapa si ardeiul
Adaugam rosiile si usturoiul
Stingem cu apa si condimentam
Orez spaniol