Za'atar
Retete arabesti Retete condimente
Za'atar este un condiment specific Orientului Mijlociu. Se prepara prin amestecarea unor ierburi (uscate sau proaspete) de genul: cimbru, oregano, maghiran la care se mai adauga sare si seminte prajite de susan, obtinandu-se astfel za'atar verde. Daca se adauga si sumac (otetar mirositor) se obtine za'atar rosu. Sumac este o planta mai greu de gasit la noi, asa ca eu am inlocuit-o cu boia, care va reproduce doar culoarea rosiatica data de sumac, nu si gustul. In cazul in care doriti sa experimentati cu el, in Bucuresti sigur gasiti sumac la magazinele arabesti.
Ingrediente
2 lingurite oregano uscat
2 lingurite maghiran uscat
2 lingurite cimbru uscat
1 lingura patrunjel uscat
1/2 lingurita sare
1 lingura rasa boia dulce (sau sumac)
coaja rasa de la 1 lamaie (uscata)
40 gr susan
- Puneti toate ingredientele (exceptand susanul) in masina de cafea si mixati pana condimentul devine pudra.Turnati-l intr-un bol.
- Intr-o tava (fara grasime) prajiti susanul, putin peste 5 minute. Puteti sa-l gustati sa vedeti daca are gust de prajit.
- Macinati si susanul in masina de cafea, dar scurt, nu trebuie sa devina pulbere, doar sa se sparga semintele un pic. Puneti susanul in bol peste condiment si amestecati bine. Pastrati za'atar intr-un borcan inchis.
- Se foloseste ca atare sau sub forma de pasta. Pasta se prepara astfel: la 2 linguri de za'atar se adauga 1 lingura ulei de masline si 1 lingura suc de lamaie si se omogenizeaza pana devine pasta. Daca mai e nevoie picurati inca putin ulei de masline. Pasta obtinuta se foloseste pentru a marina pui sau peste pe care il puteti pregati pe gratar sau in cuptor, pentru a unge painea arabeasca. Za'atar se mai amesteca cu branza de iaurt care apoi se foloseste pentru sandwichuri care se servesc mai ales la micul dejun sau se presara peste hummus.
Za'atar
Comentarii (19)
Ultimele comentarii
mihaela acum 14 ani - 22 Mai 2010 21:10
si am facut azi si za atarul conform acestei retete.........................minunat.... ca si harissa (de 2 ore o miros continuu, pacat ca nu pot sa si mananc cat as vrea )Ioana acum 14 ani - 27 August 2010 16:50
Za'atar-ul se prepara in trei moduri diferite: reteta libaneza, siriana și iordaniană. Reteta libaneză, pe care o cunosc eu, este astfel: se culege oregano salbatic (are un gust mai pregnant fata de cel de cultura) la sfarsitul primăverii. Se lasa la uscat, iar dupa uscare se loveste cu ciocanul de lemn pentru a se sfarma și se cerne in sita pentru indepartarea crengutelor. Se adauga sare, summac macinat (in proportie de aprox. 1/10, dupa gust) și susan intreg rumenit in tigaie fara ulei. Se serveste cu ulei de masline si lipie la micul dejun.Mihai acum 14 ani - 30 August 2010 20:39
Ioana, in opinia (si din experienta) ta se mai poate folosi masina de cafea pentru macinat cafeaua sau prinde miros de la condimente?Ioana acum 14 ani - 31 August 2010 15:46
prinde miros. mai ales dupa ce macini coriandru sau cumin nu mai scoti mirosul :) desi sterg masina cu un servetel umed dupa folosire tot ramane mirosul. oricum, eu o folosesc doar pentru condimente, nu macin cafea in ea.Zial acum 12 ani - 5 Aprilie 2012 05:00
Za'tar se prepara in diverse moduri in diferite zone ale orientului mijlociu. Uneori reteta contine si chimion, chimen dulce, coriandru si uneori si seminte de chimen. Deci se poate spune ca acest mix se prepara in mai multe moduri, nu se rezuma la 3.TORNADO acum 10 ani - 9 Februarie 2014 20:43
AM FACUT ACEST PRODU SI ESTE DEOSEBIT INCERCATI ESTE SUPER OK VOI INCRCA SI CIND VOI AJUNGE IN ROMANICA :) ;)Ana acum 9 ani - 19 Decembrie 2014 13:37
Palestinienii si evreii fac za'atar cu isop. La noi nu cred ca se gaseste aceasta planta... Am mancat humus cu za'atar si ulei de masline facut in casa, in Betlhem si are o aroma deosebita. Cred ca se gaseste si la magazinele kosher, pentru cei care nu locuiesc in Romania.Solomon acum 7 ani - 4 Aprilie 2017 13:15
Am mancat prima dsta za'atar in Israel in 2006,de atunci i-am dus dorul. Am facut reteta de mai multe ori incepand cu anul 2011 si cred ca a sosit timpul sa va multumesc ptr rrteta.ps.varianta mea este cu sumacApostol acum 5 ani - 22 Aprilie 2019 20:22
In Israel am cumparat Za~atar.Am luat un borcan de 0,800.Tot ei m-au invatat cum se mananca.Eram tot intr un post de Pasti.
Felia de paine o imuiam in ulei de masline si dupa in Za~atar.
Foarte bun.Era cu susan putin prajit
O zi frumoasa
Ioana acum 5 ani - 23 Aprilie 2019 13:42
vai da, e un condiment extraordinar. cu paine sau lipie e perfect.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email