Paine cu coaja crocanta
Retete aluaturi Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
Interiorul e moale, alb si pufos, iar exteriorul e crapat, extra-crocant, dand impresia de paine taraneasca coapta in cuptorul cu lemne a bunicii. Insa modul in care se obtine aceasta crusta, desi ingenios (folosindu-se de diferenta de crestere a doua tipuri de faina) este foarte usor de pus in practica.
Este ideala pentru sandwich-uri.
Ingrediente
240 ml lapte caldut
60 ml apa calduta
2 linguri ulei
1 lingurita zahar
1 plic drojdie uscata
500 gr faina alba
1 lingurita sare
Crusta
120 gr faina de orez
1/2 plic drojdie uscata (cca 4 gr)
1 lingurita zahar
1/4 lingurita sare
1 lingura ulei
125 ml apa calduta
- Se framanta aluat din primele ingrediente si se lasa la crescut, la loc caldut, timp de 1 ora. Eu le-am pus in ordinea din reteta in masina de paine pe care am setat-o pe programul de framantat si crescut.
- Dupa aceea se imparte aluatul in 6 bucati egale. Se da forma de chifle tragand marginile aluatului dedesubt (daca doriti le puteti rula un pic sa capete forma alungita (3 le-am format asa; restul le-am lasat ca si chifle).
- Se acopera chiflele cu o punga si se lasa la crescut 15 minute (nu mai mult!).
- Pana atunci se amesteca toate ingredientele pentru crusta timp de 1 minut. Ar trebui sa obtineti o pasta care curge incet de pe tel. Daca nu e asa, adaugati putina apa.Lasati sa stea glazura timp de 15 minute (cat cresc chiflele)
- Cu aceasta pasta se ung chiflele, usor ca sa nu se desumfle. Eu am pus glazura cu o lingurita si am intins-o cu degetele. Stratul de glazura sa nu fie foarte subtire. In acest stadiu chiflele vor arata jalnic, nu va panicati :)
- Dati chiflele la cuptor, la 200C pentru 30 minute. Dupa 10 minute veti observa ca deja crusta e crapata. Daca nu se rumenesc foarte bine in cele 30 minute de copt, porniti cuptorul pe grill pentru 5 minute, pana capata o culoare frumoasa.
Aluatul format la crescut
Painea glazurata
Dupa 10 minute de copt, crusta crapa