Paine cu lapte

Retete aluaturi Retete de Pasti

Reteta Paine cu lapte

Paine ireal de alba si pufoasa. Se mai numeste paine japoneza. Se poate coace si in forma de chec, insa acum, de Pasti, i-am dat forma de floare.

Avantaj de Pasti: ramane moale mai multa vreme decat o paine obisnuita din cauza folosirii pastei Tangzhong. Cine a incercat aceste cornuri s-a putu convinge deja de acest lucru.

Ingrediente

125 ml lapte caldut
1 ou la (la temp. camerei)
30 gr unt (la temp. camerei)
120 gr tangzhong
1 lingurita cu varf lapte praf
1 lingurita zahar
1 lingurita rasa sare
350 gr faina alba
3/4 pliculet drojdie uscata

Tangzhong

50 gr faina alba
250 ml apa

Decor

1 ou mic
4 linguri lapte
susan
mac (sau seminte de in)

  1. Se pregateste din timp tangzhong: se adauga 50 ml apa peste faina si se amesteca pana devine ca o pasta. Restul de 200 ml apa se fierbe si se toarna incet peste faina, amestecand tot timpul cu un tel. Se pune compozitia pe foc mic si se amesteca cu telul pana devine ca o budinca si se vad urmele telului prin ea. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se acopera cu folie de plastic si se da la frigider pana e nevoie de ea. Eu am preparat-o dimineata si am folosit-o seara. Rezista la frigider 2-3 zile.
  2. Se pun in masina de paine ingredientele in ordinea data in reteta. Se seteaza masina pe programul de framantat. Cand e gata, se seteaza masina pe programul de framantat+dospit si se lasa aluatul pana e crescut bine.
    * din tangzhong veti folosi doar 120 gr, asa cum e specificat la ingrediente
    ** aluatul se poate framanta si de mana; se va framanta macar 20 minute, apoi se lasa la crescut la loc caldut 1 ora
  3. Aluatul se pune pe masa de lucru data cu faina. Se taie in 6 bucati egale. Fiecarei bucati ii dati forma de chifla, tragand marginile dedesubt. Se aseaza intr-o tava mare, rotunda astfel: prima bucata in centru si restul de jur imprejur, lasand loc intre ele.
    * aluatul se poate modela si sub forma de rulou si coace in tava de chec; vezi aici cum arata in forma de chec
  4. Se introduce tava intr-o punga de plastic si se lasa la crescut la loc caldut pentru 1 ora.
  5. Se bate oul cu laptele. Se unge painea cu acest amestec. Se decoreaza bucatile de pe margine cu seminte de susan, iar centrul cu mac.
  6. Se coace painea la 180C pentru 30-35 minute, pana e usor rumena.

Tangzhong

Tangzhong

Aluatul

Aluatul

Painea in tava

Painea in tava

Aluatul crescut

Aluatul crescut

Painea decorata

Painea decorata

Comentarii (34)

 

Ultimele comentarii

Carmen  acum 11 ani - 7 August 2013 09:30  

Am facut aseara 3 painici, din jumatate din ingrediente. Cred ca le-am framantat doar 15 minute, cu mana, dar a fost tare usor de facut. Au iesit... delicioase :)
 

Ioana  acum 11 ani - 7 August 2013 09:55  

ma bucur, Carmen.
 

Laura  acum 11 ani - 21 August 2013 12:36  

Buna Ioana..am o intrebare.. Crezi ca acest aluat s-ar preta la minunatele baghete umplute cu bacon si cascaval? Mie imi e mai usor sa prepar acest aluat decat cel frantuzesc. Multumesc frumos
 

Ioana  acum 11 ani - 24 August 2013 12:45  

da Laura, poti incerca baghetele umplute cu orice aluat de paine bun, inclusiv cel cu lapte.
 

Laura  acum 11 ani - 24 August 2013 18:32  

Ai revenit :) Multumesc..
 

Madalina  acum 10 ani - 23 Iunie 2014 13:09  

Am facut astazi din nou tangzhong, si am si cantarit cu atentie cantitatile (am un cantar de bucatarie electronic, in varsta de 2 zile :p). Din 200 ml apa si 50 g faina am obtinut 255 g tangzhong, ceea ce inseamna ca la aceasta reteta se foloseste cam jumatate din cantitatea de amestec obtinut.
Acum ar trebui sa fie mai simplu de impartit... Spor la treaba toata lumea!
 

Madalina  acum 10 ani - 23 Iunie 2014 13:11  

A, sau puteti folosi 25 g faina si 100 ml apa, desigur. De ce nu m-am gandit intai la asta? :)
 

nina alex  acum 9 ani - 6 Octombrie 2015 01:56  

madalina..fatentie ! ca sunt 50 faina si 250 ml apa..se toarna 50 ml apa peste faina,apoi restul de 200..cam asa ..deci ar iesi mai mult de 300 grame.. ;)
 

PRASACU  acum 9 ani - 10 Noiembrie 2015 08:40  

Foarte interesanta reteta,cu drojdie proaspata se poate?Si ce gramaj?
 

Ioana  acum 9 ani - 10 Noiembrie 2015 09:07  

3/4 dintr-un cub de drojdie proaspata recomandat pentru 500 gr faina.
daca cubul are 25 gr, pui 18 gr in aceasta reteta.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...