Paine cu malai coapta pe foi de varza

Retete aluaturi Retete de post Retete ieftine Retete la cuptor Retete romanesti

Reteta Paine cu malai coapta pe foi de varza

Paine simpla, coapta pe frunze de varza. Dupa o reteta de la matusa Florica din Pitesti! Frunzele de varza impiedica partea de jos a cojii sa se intareasca, o face pufoasa si o infuzeaza cu aroma de varza calita. De aceea ne si place de ea asa mult :)

Ingrediente

500 gr faina alba (Bl55)
450 ml apa calduta
100 gr malaiĀ 
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita rasa sare
3-4 frunze de varza (decupati partile tari)

  1. Dizolvati drojdia in 50 ml apa calduta. Lasati-o la loc cald pana creste si devine spumoasa (aprox. 15 minute).
  2. Puneti malaiul si 200 ml apa intr-o craticioara si fierbeti amestecand des, pana malaiul absoarbe toata apa. Lasati sa se racoreasca.
  3. Intr-un bol puneti 250 gr faina si faceti o gaura in mijloc. Adaugati acolo drojdia crescuta, 100 ml apa si malaiul umflat. Framantati pana obtineti un aluat omogen. Va fi foarte lipicios. Eu l-am pus la framantat in masina de paine pe programul de 13 minute. Lasati aluatul sa cresca acoperit, la loc cald, timp de 2 ore.
  4. Puneti restul de 250 gr faina intr-un bol, adaugati in mijloc restul de 100 ml apa in care ati dizolvat sarea si aluatul crescut. Framantati iar aluatul pana devine elastic. De data asta va fi doar usor lipicios. Eu l-am framantat si de data asta cu masina de paine (13 minute).
  5. Lasati aluatul acoperit la crescut, la loc cald, inca 30 minute.
  6. Pe masa de lucru presarati malai si putina faina alba. Rasturnati aluatul crescut si dati-i forma de bila, rulandu-l prin malai.
  7. Tapetati fundul unui vas (am folosit tuciul) cu frunze de varza, avand grija sa urce frunzele si pe margini. Asezati aluatul format pe frunze. Acoperiti vasul si lasati aluatul sa creasca 30 minute.
  8. In acest timp incingeti cuptorul la 240 C si introduceti o craticioara cu apa chiar jos.
  9. Introduceti vasul cu paine in cuptor. Coaceti timp de 15 minute, apoi coborati temperatura la 210 C (scoateti vasul cu apa) si mai coaceti 30 minute.
  10. Scoateti painea din vas si indepartati frunzele de varza. Lasati painea sa se raceasca complet apoi se poate felia.

Aluatul framantat prima data

Aluatul framantat prima data

Aluatul crescut prima data

Aluatul crescut prima data

Aluatul crescut a doua oara (dupa a doua framantare)

Aluatul crescut a doua oara (dupa a doua framantare)

Formam painea

Formam painea

Tapetam vasul cu frunze de varza

Tapetam vasul cu frunze de varza

Asezam aluatul pe frunze

Asezam aluatul pe frunze

Aluatul crescut in vas

Aluatul crescut in vas

Painea coapta

Painea coapta

Miezul

Miezul

Comentarii (14)

 

Ultimele comentarii

LUCIA  acum 10 ani - 19 Noiembrie 2014 10:53  

Nu am facut niciodata aceasta Paine.Mi se pare interesanta si buna.Eu fac Paine cu cartofi mai ales acum iarna.Insa am mancat o data ...............de mult o pane facuta de Maghiarii din Ardeal,eu fiind Ardeleanca.In viata mea nu am mai mancat asa o paine buna.Tare as vrea sa mai apuc sa mai mananc inca o data asa o Paine.
 

Silvia  acum 10 ani - 19 Noiembrie 2014 13:39  

Este foarte buna ,am facut si eu paine cu malai,dar nu pe frunze de varza,o fac maine asa cum ai facuto tu.Sa incerci si paine cu dovleac,este o nebunie,acelas procedeu ca la cea cu malai numai ca fierbi dovleac in lapte daca vrei,sau il calesti ca la placinta,mie imi place cu dovleacul fiert in lapte.
Pofta buna =P~
 

Ioana  acum 10 ani - 19 Noiembrie 2014 14:45  

n-am mancat niciodata paine cu dovleac. retin ideea! merci!
 

Simona  acum 10 ani - 19 Noiembrie 2014 17:16  

Doamne, ce pofta mi-ai facut! Si cum arataaaa!!!...
 

Anda  acum 10 ani - 27 Noiembrie 2014 14:12  

La punctul 2 rezultatul va fi o mamaliga pripita sau e luat de pe foc inainte de a atinge stadiul de mamaliga?
 

Ioana  acum 10 ani - 27 Noiembrie 2014 14:15  

cum nu mai ai apa pe malai, e gata. nu mai trebuie lasata pe foc sa se faca mai mult, ca la mamaliga. in max. 5 minute e gata.
 

Titi  acum 9 ani - 27 Iunie 2015 19:49  

Buna ziua,Azi am citit articolul tau despre painea cu malai care am mancat-o in copilarie si de care chiar si uitasem . Cred ca intr-o zi am sa fac si eu asa ceva. La revedere.
 

alina  acum 8 ani - 28 Decembrie 2015 18:50  

am facut azi painea cu malai. foarte, foarte buna. intr-adevar daca framanti cu mana este destul de greu de lucrat cu aluatul, dar te descurci. multumesc pentru reteta,pentru retete.
 

Ioana  acum 8 ani - 28 Decembrie 2015 20:12  

cu drag, Alina.
 

Luminita  acum 7 ani - 29 Ianuarie 2017 09:51  

Buna ziua ,am copt si eu paine cu maia naturala pe foi de varza a iesit super o sa incerc si cu malai si o sa adaptez reteta cu maia naturala .
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...