Paine cu malai coapta pe foi de varza
Retete aluaturi Retete de post Retete ieftine Retete la cuptor Retete romanesti
Paine simpla, coapta pe frunze de varza. Dupa o reteta de la matusa Florica din Pitesti! Frunzele de varza impiedica partea de jos a cojii sa se intareasca, o face pufoasa si o infuzeaza cu aroma de varza calita. De aceea ne si place de ea asa mult :)
Ingrediente
500 gr faina alba (Bl55)
450 ml apa calduta
100 gr malaiĀ
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita rasa sare
3-4 frunze de varza (decupati partile tari)
- Dizolvati drojdia in 50 ml apa calduta. Lasati-o la loc cald pana creste si devine spumoasa (aprox. 15 minute).
- Puneti malaiul si 200 ml apa intr-o craticioara si fierbeti amestecand des, pana malaiul absoarbe toata apa. Lasati sa se racoreasca.
- Intr-un bol puneti 250 gr faina si faceti o gaura in mijloc. Adaugati acolo drojdia crescuta, 100 ml apa si malaiul umflat. Framantati pana obtineti un aluat omogen. Va fi foarte lipicios. Eu l-am pus la framantat in masina de paine pe programul de 13 minute. Lasati aluatul sa cresca acoperit, la loc cald, timp de 2 ore.
- Puneti restul de 250 gr faina intr-un bol, adaugati in mijloc restul de 100 ml apa in care ati dizolvat sarea si aluatul crescut. Framantati iar aluatul pana devine elastic. De data asta va fi doar usor lipicios. Eu l-am framantat si de data asta cu masina de paine (13 minute).
- Lasati aluatul acoperit la crescut, la loc cald, inca 30 minute.
- Pe masa de lucru presarati malai si putina faina alba. Rasturnati aluatul crescut si dati-i forma de bila, rulandu-l prin malai.
- Tapetati fundul unui vas (am folosit tuciul) cu frunze de varza, avand grija sa urce frunzele si pe margini. Asezati aluatul format pe frunze. Acoperiti vasul si lasati aluatul sa creasca 30 minute.
- In acest timp incingeti cuptorul la 240 C si introduceti o craticioara cu apa chiar jos.
- Introduceti vasul cu paine in cuptor. Coaceti timp de 15 minute, apoi coborati temperatura la 210 C (scoateti vasul cu apa) si mai coaceti 30 minute.
- Scoateti painea din vas si indepartati frunzele de varza. Lasati painea sa se raceasca complet apoi se poate felia.
Aluatul framantat prima data
Aluatul crescut prima data
Aluatul crescut a doua oara (dupa a doua framantare)
Formam painea
Tapetam vasul cu frunze de varza
Asezam aluatul pe frunze
Aluatul crescut in vas
Painea coapta
Miezul
Comentarii (14)
Ultimele comentarii
LUCIA acum 10 ani - 19 Noiembrie 2014 10:53
Nu am facut niciodata aceasta Paine.Mi se pare interesanta si buna.Eu fac Paine cu cartofi mai ales acum iarna.Insa am mancat o data ...............de mult o pane facuta de Maghiarii din Ardeal,eu fiind Ardeleanca.In viata mea nu am mai mancat asa o paine buna.Tare as vrea sa mai apuc sa mai mananc inca o data asa o Paine.Silvia acum 10 ani - 19 Noiembrie 2014 13:39
Este foarte buna ,am facut si eu paine cu malai,dar nu pe frunze de varza,o fac maine asa cum ai facuto tu.Sa incerci si paine cu dovleac,este o nebunie,acelas procedeu ca la cea cu malai numai ca fierbi dovleac in lapte daca vrei,sau il calesti ca la placinta,mie imi place cu dovleacul fiert in lapte.Pofta buna =P~
Ioana acum 10 ani - 19 Noiembrie 2014 14:45
n-am mancat niciodata paine cu dovleac. retin ideea! merci!Simona acum 10 ani - 19 Noiembrie 2014 17:16
Doamne, ce pofta mi-ai facut! Si cum arataaaa!!!...Anda acum 10 ani - 27 Noiembrie 2014 14:12
La punctul 2 rezultatul va fi o mamaliga pripita sau e luat de pe foc inainte de a atinge stadiul de mamaliga?Ioana acum 10 ani - 27 Noiembrie 2014 14:15
cum nu mai ai apa pe malai, e gata. nu mai trebuie lasata pe foc sa se faca mai mult, ca la mamaliga. in max. 5 minute e gata.Titi acum 9 ani - 27 Iunie 2015 19:49
Buna ziua,Azi am citit articolul tau despre painea cu malai care am mancat-o in copilarie si de care chiar si uitasem . Cred ca intr-o zi am sa fac si eu asa ceva. La revedere.alina acum 8 ani - 28 Decembrie 2015 18:50
am facut azi painea cu malai. foarte, foarte buna. intr-adevar daca framanti cu mana este destul de greu de lucrat cu aluatul, dar te descurci. multumesc pentru reteta,pentru retete.Ioana acum 8 ani - 28 Decembrie 2015 20:12
cu drag, Alina.Luminita acum 7 ani - 29 Ianuarie 2017 09:51
Buna ziua ,am copt si eu paine cu maia naturala pe foi de varza a iesit super o sa incerc si cu malai si o sa adaptez reteta cu maia naturala .Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email