Paine cu masline
Retete aluaturi Retete de post
Paine rustica cu masline negre si verzi. Este buna stropita doar cu putin ulei de masline extravirgin, cu rosii uscate sau cu branza cu trufe.
Maslinele mele au fost marinate cu rozmarin si oregano, ceea ce a dat un plus de aroma miezului de paine. Pentru a scurta timpul de preparare am facut doar o intindere, dar chiar si asa miezul a iesit elastic si cu destule gaurele.
Ingrediente
Maia
125 gr faina alba (tip 650)
90 ml apa
0.5 gr drojdie uscata (sau 1 gr drojdie proaspata)
Aluat
875 gr faina alba
590 ml apa
3.5 gr drojdie uscata (sau 7 gr drojdie proaspata)
2 lingurite sare
80 gr masline (cantarite fara samburi; pot fi marinate)
- Se amesteca ingredientele pentru maia doar pana se leaga aluatul. Lasati aluatul la temperatura camerei timp de 1 ora. Acoperiti aluatul cu o folie unsa cu ulei care sa vina in contact cu aluatul si dati la frigider pana a doua zi (minim 12 ore).
- A doua zi se adauga restul ingredientelor peste maia si se framanta pana obtineti un aluat elastic. Va fi moale, lipicios, dar trebuie framantat pana il simtiti elastic (sau 5 minute in robot sau o tura in masina de paine).
- Lasati alatul sa stea 15 minute.
- Mai framantati o data aluatul, de data asta pana se desprinde de pe peretii vasului (sau inca 5 minute in robot sau o tura in masina de paine).
- La final adaugati maslinele tocate marunt si framantati manual pana acestea sunt omogen distribuite.
- Asezati aluatul intr-un vas uns cu ule, acoperiti-l si lasati-l intr-un loc caldut pana se dubleaza in volum (cca 1.5 ore).
- Presarati masa de lucru cu faina si rasturnati aluatul. Intindeti un pic aluatul cu mainile si impaturati-l in 3 spre centru, apoi inca o impaturare in 3 din partea opusa.
- Puneti aluatul iar in vasul uns cu ulei si lasati-l sa mai creasca o data (cca 1.5 ore).
- Rasturnati iar aluatul pe masa data cu faina si taiati-l in 4-5 bucati. Luati fiecare bucata si rasuciti-o asa cum ati stoarce un prosop.
- Asezati painile in tavile cuptorului in care ati pus hartie de copt si ati presarat putina faina. Introduceti tavile intr-o punga de plastic si lasati painile la crescut inca 1 ora.
- Coaceti painile timp de 30 minute la 220C.
Maia a doua zi
Aluatul framntat a doua oara
Maslinele incorporate
Aluatul impaturat
Aluatul crescut a doua oara
Aluatul rasturnat pe masa de lucru
Paini formate
Paine cu masline
Paine cu masline
Comentarii (4)
Doina Clitan acum 9 ani - 13 Ianuarie 2015 10:59
Interesant,felicitari!Laura acum 9 ani - 13 Ianuarie 2015 12:06
Cred ca sunt delicioase! Oare daca adaug in aluat atunci cand pun maslinele oregano uscat sau rozmarin, e bine? Ce inseamna "o tura in masina de paine"? Programul de framantat? La mine e cam 15 min... MultumescIoana acum 9 ani - 13 Ianuarie 2015 12:58
sigur, poti pune oregano sau alte verdeturi direct in aluat.da, o tura pe programul de framantat. la mine dureaza 13 minute.
sunt atata de bune incat doua baghete le-am mancat pe loc dupa ce s-au racit.
Mari Ana acum 6 ani - 31 Iulie 2018 21:23
Foaaarte buna. Pare dificil sa astepti atata rezultatul final - dar merita pe deplin.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email