Paine cu seminte
Retete aluaturi Retete de post
Paine rustica cu seminte de in, susan si fulgi de ovaz. Nimic nu e mai placut iarna decat mirosul de paine proaspata care se raspandeste in toata casa. Are un gust incredibil, e pufoasa, cu gauri mari si isi pastreaza prospetimea 3 zile.
Programati-va painea astfel incat sa se potriveasca programului vostru, sa va fie usor sa urmati pasii. Timpul de lucru efectiv e mic, mai ales daca aveti masina de framantat, insa impaturirile si cresterile succesive necesita un pic de organizare. Eu am pus maia vineri seara la 9 si sambata dimineata la 9 am inceput prelucrarea aluatului. La amiaza aveam paine proaspata in cuptor.
Ingrediente
Maia
100 gr faina alba (tip 550 sau 650)
100 ml apa la temperatura camerei
1 varf cutit drojdie uscata
Aluat
365 gr faina alba (tip 550 sau 650)
65 gr faina integrala
300 ml apa rece
3 gr drojdie uscata
1 lingurita cu varf sare
30 gr seminte in
Topping
seminte de susan
seminte de in
fulgi de ovaz
- In prima zi se amesteca ingredientele pentru maia doar pana aveti un aluat omogen. Puteti sa le amestecati cu lingura sau cu robotul. Acoperiti vasul cu folie de plastic si lasati aluatul la temperatura camerei (20-21C) timp de 12 ore. A doua zi maia trebuie sa se fi umflat un pic si sa aiba multe bule mici deasupra (poza 2).
- A doua zi adaugati peste maia restul de drojdie, 250 ml apa, faina alba, cea integrala si sarea. Framantati aluatul pana devine elastic (cu mana macar 15 minute; sau il puneti o tura in masina de paine pe programul de framantat; sau il framantati cu robotul 7 minute). Veti obtine un aluat placut, nelipicios si elastic.
- Adaugati restul de apa si mai framantati o tura ca mai sus (cu mana, cu masina de paine sau cu robotul). Veti obtine un aluat moale, usor lipicios dar foaaaarte elastic cand il intindeti.
- Adaugati acum semintele de in si framantati doar pana se incorporeaza omogen in tot aluatul.
- Puneti aluatul intr-un vas uns cu ulei. Acoperiti vasul cu folie de plastic si lasati la crescut, la temperatura camerei, timp de 1.5 ore.
- Presarati pe masa de lucru multa faina. Rasturnati aluatul pe masa de lucru si intindeti-l cu mana astfel: incepeti din mijloc si il apasati cu degetele si apoi trageti usor de margini. Impaturati aluatul in trei spre centru si apoi iar in trei din partea opusa (pozele 9 si 10).
- Puneti aluatul inapoi in vasul uns cu ulei (in curatati daca e cazul, sau folositi alt vas curat) cu partea impaturata in jos. Veti simti ca aluatul este foarte pufos, cand miscati vasul se misca ca o piftie. Asa trebuie sa fie, inseamna ca e plin de bule de aer. Tot timpul manevrati aluatul cu grija fara sa-l intindeti sau apasati prea tare ca sa nu scoateti bulele din el... cam ca si cu un bebelus il manevrati ;) Acoperiti vasul cu folie de plastic si lasati la crescut, la temepratura camerei, timp de 1 ora.
- Repetati impaturirea inca o data pe masa data cu multa faina si puneti aluatul inapoi in vas. Acoperiti si lasati la crescut inca 1 ora. Veti vedea cu fiecare impaturire si crestere ca aluatul nu mai e lipicios.
- Presarati pe masa de lucru un strat mai subtire de faina. Presarati apoi peste tot seminte de susan, seminte de in si fulgi de ovaz. Rasturnati aluatul pe acest pat de seminte. Intindeti aluatul cu mana, tragand de margini si apasand cu degetele in centru (sa obtineti un patrat cam de 25 x 25 cm).
- Taiati aluatul in 2 sau 3 bucati folosind o spatula de taiat. Presarati bucatile de aluat cu seminte. Apasati usor cu palam sa se lipeasca semintele. Luati fiecare bucata si rasuciti-o ca si cum ati stoarce un prosop (de 3-4 ori). Asezati painea astfel formata in tava cu hartie de copt.
- Introduceti tava cu painicile intr-o punga de plastic si lasati la crescut timp de 60 minute.
- Preincalziti cuptorul la 220C. Introduceti o oala cu apa in cuptor, pe nivelul cel mai de jos, ca sa se faca abur in cuptor.
- Coaceti painile la 220C timp de 25-30 minute, pana sunt rumene. Daca doriti coaja mai crocanta scoateti vasul cu apa dupa 15 minute de coacere, iar daca doriti coaja mai moale lasati vasul in cuptor pana la final.
Maiaua
Maiaua a doua zi
Aluatul framantat prima data
Aluatul framantat a doua oara (cu apa)
Alautul framantat cu seminte
Aluatul crescut prima data
Aluatul crescut rasturnat pe masa data cu multa faina
Aluatul intins cu mainile
Aluatul impaturat in trei
Impaturat inca o data in trei din partea opusa
Aluatul impaturat la crescut
Aluatul crescut la final
Masa de lucru presarata cu faina si seminte
Aluatul rasturnat peste seminte si intins usor cu mana
Aluatul taiat in trei bucati
Painicile formate, in tava de copt
Paine cu seminte
Paine cu seminte, pate de rata si fleur de sel