Paine indiana cu branza

Retete aluaturi Retete cu branza Bucataria indiana Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene

Azi mancam Paneer Kulcha. Am mai facut paine indiana umpluta acum cateva luni, daca va amintiti era o paine cu cartofi numita Paratha. Care este diferenta intre Kulcha si Paratha? Ambele sunt paini care se fac cu umplutura, insa aluatul pentru Paratha se face cu faina integrala si nu are agent de crestere, iar cel pentru Kulcha e din faina alba si are agent de crestere rapid (praf de copt si/sau bicarbonat).

Mi-am luat inima in dinti de data asta si am reusit sa dau painilor o aroma mai autentica, asemanatoare cu painile facute in tandoori (vezi aici cum se face carnea si painea intr-un tandoori), insa folosind ceva mai la indemana, flacara plitei. Nu s-a produs mare dezastru cum imi inchipuiam pana acum, gustul a fost fantastic, mult imbunatatit.

Ingrediente

300 gr faina alba 
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita praf de copt
1/8 lingurita bicarbonat de sodiu
3 linguri iaurt gras (3.5%; cca 80 gr)
100 ml apa
2 linguri ulei

Umplutura

200 gr telemea slab sarata
1 ceapa rosie
1/4 lingurita coriandru macinat
1/4 lingurita chimion (cumin) macinat
1/4 lingurita ghimbir pudra
1/4 lingurita turmeric 
1/8 lingurita chili pudra (sau fulgi de chili; sau ardei iute rosu tocat marunt dupa gust care se va cali impreuna cu ceapa)
piper negru
cateva fire de patrunjel (sau coriandru verde)
2 linguri ulei

Bucati: 6-8 (de cca 15 cm diametru)

  1. Se cerne faina impreuna cu sarea, praful de copt si bicarbonatul. Se face o gaura in mijloc si acolo se adauga iaurtul, apa si uleiul. Se trage treptata faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
  2. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute, trebuie sa devina elastic.
  3. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina, se imparte in 6-8 bucati egale (eu le-am taiat in 8 si mi-au iesit paini mici de doar 15 cm diametru), se da forma de bila si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu le-am lasat 2 ore).
  4. Pentru umplutura se zdrobeste bine de tot telemeaua cu furculita si se condimenteaza cu putin piper. Ceapa tocata marunt se caleste in ulei timp de 10 (pana este foarte moale) la foc mic. Se adauga condimentele (chimion, coriandru, chiliturmeric, ghimbir). Se amesteca bine inca vreo 30 secunde pe foc. Se adauga ceapa peste branza impreuna cu patrunjelul tocat si se amesteca.
  5. Fiecare bucata de aluat se intinde un pic cu mana (un disc un pic cam cat palma) pe masa de lucru data cu faina.
  6. In centru se aseaza 1 lingura buna de umplutura. Se ridica marginile aluatului peste umplutura si se sigileaza. Se intoarce cu partea sigilata in jos.
  7. Se intinde "chifla" obtinuta cu mainile pana obtineti un disc gros. Apoi continuati sa intindeti cu sucitorul pana verdeata din umplutura se vede destul de clar (foaia va avea vreo 3 mm grosime). Daca umplutura tasneste in cateva locuri nu va faceti probleme, e ok.
  8. Incingeti foarte bine o tigaie de fonta sau antiaderenta (5 minute la foc mare). Cand e fierbinte, tamponati tigaia cu un servetel inmuiat in ulei. Veti tampona tigaia cu ulei inainte de coacerea fiecarei paini.
  9. Coaceti fiecare paine in tigaie, 2 minute pe prima parte si 2 minute pe a doua parte (va uitati dedesubt sa fie rumena pe toata suprafata). Luati painea din tigaie cu un cleste de gratar si asezati-o direct pe flacara unui ochi de la plita (vezi poza 9). Lasati-o cateva secunde pe ficare parte, sa faca "ochiuri" rumene pe toata suprafata. Veti simti un miros placut de paine prajita. Dupa ce luati painea de pe plita, o puteti tampona cu putin ulei sau treceti un cubulet de unt peste ea.
  10. Stivuiti painile coapte pe o farfurie si acoperiti-le cu folie pana le terminati pe toate.
  11. Se taie fiecare paine in opt, ca pizza. Se servesc calde cu iaurt cu menta.

Aluat

Aluatul bucati

Ceapa calita cu condimente

Aluatul intins cu mana cu umplutura

Sigilam umplutura inauntru

Aluatul umplut aplatizat cu mana

Aluatul intins subtire (pana se zareste umplutura)

Coacem painile in tigaie

Finisam painile pe flacara

Paine indiana cu branza

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...