Paine indiana cu menta
Retete aluaturi Bucataria indiana Retete lact-ovo-vegetariene
Pudina paratha, paine indiana stratificata cu unt si menta.
Ingrediente
Aluat
225 gr faina alba (tip BL55)
150 gr faina integrala
220 ml apa calduta
2 linguri ulei
1 lingurita rasa sare
Umplutura
50 gr unt (la temperatura camerei)
menta uscata faramitata
sare grunjoasa
faina alba
Bucati: 8
- Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea si apa. Se trage treptat faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga. Se adauga uleiul.
- Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute (sau 5 minute in robot cu accesoriul pentru framantare). Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
- Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 2.5 ore).
- Se taie aluatul in 8 bucati egale si se da forma de bila fiecarei bucati. Se tin acoperite pana le coaceti pe toate.
- Se freaca bine untul sa devina cremos si usor de intins.
- Pe masa de lucru data cu putina faina se intinde fiecare bila foaie subtire (de cca 18-20 cm diametrul).
- Se unge foaia cu un strat subtire de unt (puneti o lingurita de unt in centru si intindeti-l cu dosul unei lingurite). Se presara putina faina si putina sare. Se presara apoi un strat generos de menta uscata faramitata (vezi aici cum am uscat si faramitat menta).
- Se pliaza aluatul ca un acordeon (vezi poa 4). Se invarte apoi ca un melc cu partea cu menta in afara (vezi poza 5).
- Presarati inca putina faina pe masa de lucru, aplatizati melcul cu mana si apoi continuati sa-l intindeti cu sucitorul pana aveti iar o foaie subtire (cca 20 cm diametul).
- Incingeti foarte bine o tigaie de fonta sau antiaderenta (5 minute la foc mare). Cand e fierbinte, tamponati tigaia cu un servetel inmuiat in ulei. Veti tampona tigaia cu ulei inainte de coacerea fiecarei paini.
- Coaceti fiecare paine in tigaie, 1.5 minute / parte, pana nu mai are pete umede. Cu un cleste de gratar luati painea din tigaie si mutati-o pe un ochi de aragaz pornit la maxim (direct pe flacara). lasati cam 5 secunde sa prinda urme rumene, apoi o intoarceti si pe a doua parte.
- Stivuiti painile coapte pe o farfurie si acoperiti-le cu folie pana le terminati pe toate. Treceti cu un cub de unt peste fiecare paine imediat de ati scos-o din tigaie.
- Sunt bune imediat ce le-ati copt. Daca vreti sa le pastrati, le impaturati (sau rulati) si le inveliti in folie de aluminiu (sau plastic).
- Sunt excelente langa un curry de cartofi, de linte sau de miel.
Aluatul impartit in 8
Foaia subtire unsa cu unt
Presaram menta uscata
Foaia pliata ca un acordeon
Rulam ca un melc
Foaia intinsa a doua oara
Painea coapata (in tigaie si apoi pe ochiul aragazului)