Paine indiana cu menta

Retete aluaturi Bucataria indiana Retete lact-ovo-vegetariene

Pudina paratha, paine indiana stratificata cu unt si menta.

Ingrediente

Aluat

225 gr faina alba (tip BL55)
150 gr faina integrala
220 ml apa calduta
2 linguri ulei
1 lingurita rasa sare

Umplutura

50 gr unt (la temperatura camerei)
menta uscata faramitata
sare grunjoasa
faina alba

Bucati: 8

  1. Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea si apa. Se trage treptat faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga. Se adauga uleiul.
  2. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute (sau 5 minute in robot cu accesoriul pentru framantare). Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
  3. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 2.5 ore).
  4. Se taie aluatul in 8 bucati egale si se da forma de bila fiecarei bucati. Se tin acoperite pana le coaceti pe toate.
  5. Se freaca bine untul sa devina cremos si usor de intins.
  6. Pe masa de lucru data cu putina faina se intinde fiecare bila foaie subtire (de cca 18-20 cm diametrul).
  7. Se unge foaia cu un strat subtire de unt (puneti o lingurita de unt in centru si intindeti-l cu dosul unei lingurite). Se presara putina faina si putina sare. Se presara apoi un strat generos de menta uscata faramitata (vezi aici cum am uscat si faramitat menta).
  8. Se pliaza aluatul ca un acordeon (vezi poa 4). Se invarte apoi ca un melc cu partea cu menta in afara (vezi poza 5).
  9. Presarati inca putina faina pe masa de lucru, aplatizati melcul cu mana si apoi continuati sa-l intindeti cu sucitorul pana aveti iar o foaie subtire (cca 20 cm diametul).
  10. Incingeti foarte bine o tigaie de fonta sau antiaderenta (5 minute la foc mare). Cand e fierbinte, tamponati tigaia cu un servetel inmuiat in ulei. Veti tampona tigaia cu ulei inainte de coacerea fiecarei paini.
  11. Coaceti fiecare paine in tigaie, 1.5 minute / parte, pana nu mai are pete umede. Cu un cleste de gratar luati painea din tigaie si mutati-o pe un ochi de aragaz pornit la maxim (direct pe flacara). lasati cam 5 secunde sa prinda urme rumene, apoi o intoarceti si pe a doua parte.
  12. Stivuiti painile coapte pe o farfurie si acoperiti-le cu folie pana le terminati pe toate. Treceti cu un cub de unt peste fiecare paine imediat de ati scos-o din tigaie.
  13. Sunt bune imediat ce le-ati copt. Daca vreti sa le pastrati, le impaturati (sau rulati) si le inveliti in folie de aluminiu (sau plastic).
  14. Sunt excelente langa un curry de cartofi, de linte sau de miel.

Aluatul impartit in 8

Foaia subtire unsa cu unt

Presaram menta uscata

Foaia pliata ca un acordeon

Rulam ca un melc

Foaia intinsa a doua oara

Painea coapata (in tigaie si apoi pe ochiul aragazului)

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...