Paine taraneasca

Retete aluaturi Retete de post Retete ieftine Retete la cuptor Retete simple

Cea mai simpla paine facuta in casa. E fara framantare, fara formare si cu timp efectiv de lucru sub 5 minute.

Ingrediente

250 gr faina alba (BL55)
250 ml apa calduta
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
2 gr drojdie uscata (cca 1 lingurita rasa)
putin unt sau ulei pentru uns tava

  1. Drojdia se dizolva in 50 ml apa si se lasa la loc cald 10 minute. Trebuie sa faca putina spuma deasupra daca drojdia e activa.
  2. Intr-un bol se amesteca faina cu sarea si zaharul. Se face o gaura in mijloc. Se toarna in gaura drojdia si restul de apa.
  3. Se amesteca in centru cu mana, tragand cate putina faina in apa, pana cand toata faina e incorporata. Va rezulta un aluat foarte moale. Continuati sa amestecati concentric timp de 1 minut.
  4. Introduceti bolul intr-o punga de plastic si lasati aluatul sa creasca la loc caldut (langa o sursa de caldura, sa fie undeva intre 25-30C) timp de 2 ore.
  5. Ungeti o tava mai mica de chec (cca 20 cm lungime) cu unt sau ulei.
  6. Treceti cu mana pe marginea aluatului crescut si desfaceti-l de pe marginea vasului. Aluatul va colapsa, dar e ok asa. Nu-l amestecati/framantati, doar il desfaceti de pe margine.
  7. Turnati aluatul din vas direct in tava. Introduceti tava in punga de plastic si lasati aluatul sa mai creasca 30-40 minute, la loc caldut.
  8. In acest timp incingeti cuptorul la 220C. Coaceti painea timp de 10 minute, apoi coborati temperatura la 190C si mai coaceti 20 minute.
  9. Scoateti painea din tava si lasati-o sa se racoreasca apoi se poate felia.

Aluatul

Aluatul crescut 2 ore

Aluatul desprins de pe margine

Aluatul in tava

Aluatul crescut in tava

Miezul

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...