Paine taraneasca
Retete aluaturi Retete de post Retete ieftine Retete la cuptor Retete simple
Cea mai simpla paine facuta in casa. E fara framantare, fara formare si cu timp efectiv de lucru sub 5 minute.
Ingrediente
250 gr faina alba (BL55)
250 ml apa calduta
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
2 gr drojdie uscata (cca 1 lingurita rasa)
putin unt sau ulei pentru uns tava
- Drojdia se dizolva in 50 ml apa si se lasa la loc cald 10 minute. Trebuie sa faca putina spuma deasupra daca drojdia e activa.
- Intr-un bol se amesteca faina cu sarea si zaharul. Se face o gaura in mijloc. Se toarna in gaura drojdia si restul de apa.
- Se amesteca in centru cu mana, tragand cate putina faina in apa, pana cand toata faina e incorporata. Va rezulta un aluat foarte moale. Continuati sa amestecati concentric timp de 1 minut.
- Introduceti bolul intr-o punga de plastic si lasati aluatul sa creasca la loc caldut (langa o sursa de caldura, sa fie undeva intre 25-30C) timp de 2 ore.
- Ungeti o tava mai mica de chec (cca 20 cm lungime) cu unt sau ulei.
- Treceti cu mana pe marginea aluatului crescut si desfaceti-l de pe marginea vasului. Aluatul va colapsa, dar e ok asa. Nu-l amestecati/framantati, doar il desfaceti de pe margine.
- Turnati aluatul din vas direct in tava. Introduceti tava in punga de plastic si lasati aluatul sa mai creasca 30-40 minute, la loc caldut.
- In acest timp incingeti cuptorul la 220C. Coaceti painea timp de 10 minute, apoi coborati temperatura la 190C si mai coaceti 20 minute.
- Scoateti painea din tava si lasati-o sa se racoreasca apoi se poate felia.
Aluatul
Aluatul crescut 2 ore
Aluatul desprins de pe margine
Aluatul in tava
Aluatul crescut in tava
Miezul