Painici cu maia

Retete aluaturi

Prima mea paine cu maia. Maiaua am primit-o de la o prietena, nu am "crescut-o" de la zero, dar deja sunt trei saptamani de cand o "hranesc" si -minune!- inca o duce bine. Se pare ca m-am maturizat suficient cat sa am grija de cineva :p

Ingrediente

Aluat

900 gr faina alba (550 sau 650)
550 gr apa
35 gr maia (hidratare 100%)
2 lingurite sare
putin ulei pentru uns bolul

  1. Se pune maiaua intr-un bol si se adauga 100 gr apa la temp. camerei. Se amesteca putin, apoi se adauga 200 gr faina si se amesteca iar, doar pana faina e absorbita de tot. Nu trebuie framantat inca sau sa aveti un aluat omogen.
  2. Puneti starterul intr-un bol, acoperiti cu folie de plastic si lasati la crescut 12 ore, la temperatura camerei. In acest timp starterul ar trebui sa isi fi dublat volumul, sa arate bine crescut si cu multe gaurele. Asta inseamna ca maiaua e ok, isi face treaba.
  3. Se adauga restul de apa peste starter si se amesteca usor. Se adauga apoi restul de faina si se amesteca iar pana e absorbita, fara a framanta. Se acopera cu folie de plastic si se lasa la loc caldut de data asta (undeva la 26-30C, langa un calorifer sau in cuptorul incins la 30C) pentru 30 minute.
  4. Se adauga sarea si se framanta aluatul pana e omogen si elastic (o tura in masina de paine, 5 minute in robot sau macar 15 minute manual).
  5. Se aseaza la loc in bolul uns cu putin ulei, acoperiti cu folie si lasati la crescut 1 ora. Aluatul va creste doar usor.
  6. Se scoate pe masa de lucru data cu faina si se impatura in 3 dintr-o parte si apoi in 3 din partea opusa, tragand bine de marginile aluatulu. Se pune iar in bol cu folie si se lasa la crescut inca 1 ora.
  7. Se repeta pasul 6 (impaturirea si cresterea) inca o data. De data asta aluatul va creste bine, isi va dubla volumul.
  8. Se scoate aluatul pe masa de lucru si se taia in 3 bucati cat de cat egale. Le dati ce forma doriti. Eu le-am aplatizat usor cu mana, cat sa nu scot aerul din aluat si apoi l-am impaturit strans in 4 (vezi pozele 4-7 de mai jos). O bucata am umplut-o cu cubulete de tallegio, acea bucata e pozata mai jos, dar la fel veti proceda si cu painicile simple.
  9. Se aseaza painicile formate in tava, se introduce tava intr-o punga si se lasa iar la loc caldut sa creasca, minim o ora. Apasati o bucata cu degetul si daca ramane urma (aluatul nu revine la forma initiala) sunt gata de copt. Daca doriti, le puteti cresta deasupra cu un cutter.
  10. Incingeti cuptorul al 230C si coaceti painicile timp de 20-25 minute, pana sunt rumene. Mi s-au parut mai bune in ziua in care au fost coapate, coaja e subtire si super crocanta. Dar miezul ramane elastic si moale cateva zile daca e tinuta in punga.

Aluatul va sta 30 minute la crescut

Aluatul framantat si crescut prima data

Aluatul dupa ultima intindere si crestere

Aluatul cu tallegio

Impaturam tragand partea de sus in jos

Impaturam din laterale spre centru

IMpaturam din partea de jos tragand cat se poate spre partea opusa

Painicile in tava vor mai sta la crescut

Painea coapta

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...