Parfait cu lamaie
Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene
Perfect pentru vara!
Reteta e preluata fara modificari din "Desserts" a lui Michel Roux. Nu am cumparat o sticla intreaga de limoncello, deoarece ochisem de ceva vreme limoncello facut in casa la Corso si am cumparat de acolo doar cat imi trebuia pentru aceasta reteta. Deci daca nu aveti vreo sticla de limoncello acasa, un cafe-bar bine aprovizionat va scuteste de o cheltuiala in plus.
Ingrediente
1 ou
5 galbenusuri de ou
coaja rasa de la 2 lamai
2 linguri suc de lamaie
100 gr zahar (macinat pudra)
1/2 foaie de gelatina (sau 1/4 lingurita gelatina granulata)
60 ml limoncello
300 ml smantana pentru frisca (rece, tinuta 10 minute la congelator)
Sos de zmeura
500 gr zmeura
75 gr zahar (macinat pudra)
frunze de menta (pentru decor)
Portii: 6 mari
- Se pun ouale, galbenusurile, zaharul, coaja si sucul de lamaie intr-un vas pe abur. Se bat cu telul (manual, sau puteti folosi mixerul cu tel para), la inceput mai rar, apoi constant cand incepe sa prinda volum, pana obtineti o crema care curge in valuri groase de pe tel, ca o lava (dureaza cca 20 minute). Puteti face acest pas in Thermomix, la 80C, viteza 3, timp de 6 minute.
- Mutati crema intr-un bol incapator si lasati sa se raceasca (macar 10 minute; trebuie sa nu o mai simtiti calda cand o atingeti).
- Cat se raceste crema, puneti limoncello intr-o craticioara si dati un clocot, doar cat sa se evapore putin din alcool. Mutati limoncello intr-o ceasca si lasati sa se racoreasca (sa se simta caldut la atingere).
- Puneti gelatina in apa rece (doar 1 lingura de apa daca folositi gelatina granulata) si lasati sa stea 5 minute. Dizolvati apoi gelatina in limoncello caldut.
- Turnati limoncello peste crema de oua si amestecati usor cu un tel.
- Bateti frisca pana sta pe tel si apoi adaugati-o in crema de oua in 3 transe, amestecand usor cu telul.
- Asezati 6 inele de patiserie (de 8 cm diametru; puteti folosi si alte dimensiuni) intr-o tava. Fiecarui inel i-am invelit baza in folie de plastic. Impartiti crema in inele.
- Dati tava cu inelele la congelator timp de minim 4 ore. Dupa 4 ore parfait-ul va fi perfect.
- Pentru sos, selectionati zmeura cea mai frumoasa (cca 150 gr). Restul puneti-o impreuna zaharul intr-un blender si mixati bine. Strecurati sosul printr-o sita fina pana in sita raman doar samburii. Sosul se tine la frigider.
- Servire: puneti cateva linguri de sos pe fundul unei farfurii. Asezati un inel de patiserie in centru (scoateti folia de plastic inainte). Cu un uscator de par incalziti rapid inelul de jur imprejur. Scoateti usor inelul de pe parfait. Decorati parfait-ul cu zmeura intreaga si frunze de menta. Daca parfait-ul a stat peste noapte la congelator lasati-l sa stea 10 minute inainte de servire.
Ouale pe abur (sabayon)
Crema in forme merge la congelator