Paste cu lamaie

Retete din Italia Retete cu paste Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple

Pasta al limone.

Am promis reteta cuiva care a gustat aceste paste in Italia si nu a reusit sa obtina acelasi gust acasa. Inteleg de ce. Ingredientele sunt putine, asadar totul sta in calitatea lor si in tehnica. Ca sa nu las loc de erori, mai jos am trecut toate elementele la care sa fiti atenti inainte de a prepara aceste paste. Cititi cu atentie, fiindca daca le urmati, prepararea efectiva a pastelor e cel mai simplu pas, iar rezultatul unul foarte bun si echilibrat, cu arome clare.

Important:

  • alegeti paste cu ou fiindca sunt mai galbene si arata foarte bine pe farfurie, transmit mai bine vizual ideea de lamaie; daca sunt facute cu faina durum acest sos fin va adera mai bine la ele.
  • folositi cel mai bun Parmigiano Reggiano pe care-l gasiti
  • cand alegeti lamaia (preferabil bio, cu coaja netratata) sa-i mirositi coaja; o alegeti pe cea mai placut parfumata (poate ati observat cand mirositi lamaile ca unele nu au deloc miros, altele miros a mucegai sau praf, altele au miros mai floral); alegeti una care nu miroase neaparat intens, dar sa va faca placere mirosul
  • lamaile de la noi pot fi destul de acre, de aceea folosesc trucul cu zaharul ca sa le aduc la o aciditate placuta; asa pot folosi in aceasta reteta orice lamaie, fara sa trebuiasca sa astept sa gasesc lamaia cu aciditatea perfecta
  • in orice moment pastele vi se par uscate sau sosul cleios picurati putina apa de pe paste ca sa subtieze sosul.

Ingrediente

250 gr paste lungi cu ou (preferabil fettuccinne, linguine sau spaghetti subtiri)
45 gr unt (80% grasime)
30 gr parmezan razuit (Parmigiano Reggiano)
coaja de la 1/2 lamaie medie (1 lingurita; mai precis 2 gr)
sucul de la 1/2 lamaie medie (mai precis 30 ml)
zahar (optional)
1/4 legatura patrunjel
sare, piper negru

Portii: 2-3

  1. Puneti o oala cu multa apa la fiert. Adaugati sare si gustati sa fie sarata ca apa marii. Cand apa fierbe, adaugati pastele, dati focul la mediu si fierbeti conform instructiunilor de pe pachet (pana pastele sunt al dente).
  2. Razuiti fin coaja de la 1/2 lamaie. Stoarceti sucul de la 1/2. Gustati sucul. Daca e foarte acru (vi se face gura punga) incepeti sa adaugati treptat zahar (cate un varf de lingurita). Amestecati si gustati iar. Adaugati zahar pana sucul e acrisor placut (nu il faceti ca o limonada de dulce, dar sa nu vi se mai faca gura punga).
  3. Pregatiti restul ingredientelor, fiindca veti lucra rapid in pasii urmatori: cantariti untul, razuiti parmezanul si tocati fin patrunjelul. Asezati o tigaie larga (diametrul 25-30 cm) pe plita si incalziti tigaia la foc mic. Scopul e ca tigaia sa nu fie rece cand adaugati pastele.
  4. Cand pastele sunt fierte, retineti 150 ml apa de pe ele, apoi scurgeti pastele.
  5. Puneti pastele si jumatate din apa retinuta in tigaia calda (focul sa ramana la mic sub ea). Adaugati deasupra bucatele de unt si coaja de lamaie. Amestecati cu 2 linguri pana untul e topit si pastele devin lucioase. In acest timp rasniti piper negru deasupra (destul de mult, e bun in combinatie cu lamaia).
  6. Adaugati apoi parmezanul si patrunjelul si amestecati iar. Daca vi se pare ca pastele devin cam uscate adaugati inca putina apa.
  7. Adaugati sucul de lamaie si amestecati bine pana pastele sunt acoperite de un strat fin de sos cremos. Daca pastele par uscate adaugati inca putina apa. Verificati daca mai trebuie sare (apa de pe paste si parmezanul sunt sarate).
  8. Serviti pastele imediat stropite cu putin ulei de masline.

Fierbem pastele

Adaugam untul si coaja de lamaie peste paste

Adaugam parmezanul si patrunjelul tocat

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...