Spaghete cu sos de ceapa si ansoa
Retete din Italia Retete cu paste Retete cu peste si fructe de mare Retete simple
Ceapa caramelizata usor dulceaga, ansoa sarat, chili picant si verdeturile proaspete... toate acestea peste spaghetele iubite de toata lumea.
Ingrediente
250 gr spaghetti
2 cepe mari (cca 400 gr)
3 catei usturoi
5 ansoa (conservate in sare sau ulei)
15 rasnite chili fulgi
1/4 legaturica patrunjel
4 fruze busuioc
5 linguri ulei masline
sare, piper
Portii: 4
- Taiati ceapa felii subtiri. Incingeti intr-o tigaie uleiul si adaugati ceapa. Caliti la foc mediu si amestecand des pana ceapa se inmoaie. Dati apoi focul la minim si lasati ceapa sa se caramelizeze, cca 30 minute, amestecand rar.
- Puneti spaghetti la fiert in multa apa cu sare si fierbeti conform instructiunilor de pe pachet.
- Ansoa daca sunt in ulei le scurgeti bine, daca sunt in sare le puneti in apa rece pentru minim 30 minute (schimbati apa de cateva ori). Tocati marunt ansoa, aproape ca o pasta.
- Cand ceapa are o culoare maronie-aurie, adaugati usturoiul taiat felii si caliti inca 1 minut. Adaugati apoi chili si ansoa si amestecati pana ansoa se dizolva in ulei, cca 2 minute. Stingeti focul.
- Scurgeti pastele de apa, dar retineti jumatate de cana din apa in care au fiert. Adaugati-le peste sosul de ceapa, adaugati si patrunjelul si busuiocul tocate marunt, cam 3 prize de piper si sare dupa gust. Turnati apa de pe paste si amestecati bine.
- Seviti imediat presarat cu parmezan.
Prajim ceapa
Adaugam usturoiul, chili si ansoa
Adaugam pastele si verdeturile
Spaghete cu sos de ceapa si ansoa
Comentarii (14)
Ultimele comentarii
darvenia acum 14 ani - 17 Mai 2010 18:23
sunt super buneeee am facut si eu ,dar am modificat un pic reteta am pus si capere iar ansoa am dizolvat-o cu un strop de vin alb sec lasat sa se evapore ;)Ioana acum 14 ani - 18 Mai 2010 10:12
super cu vin, data viitoare incerc si eu. nu mai am ansoa in sare, dar pasta de ansoa din tub dizolavat cu vin este o alternativa excelenta. multam pentru idee.darvenia acum 14 ani - 19 Mai 2010 00:20
;) de unde cumperi pasta de ansoa?cornelia-delia acum 14 ani - 19 Mai 2010 18:32
suna bine reteta! dar a caremeliza, nu inseamna a prepara alimentul cu zahar topit in tigaie pana ce acesta devine brun- auriu? stiu ca ceapa e deja dulce. insa gustul si aroma zaharului caramelizat sunt aparte si cred ca ar da inca o nota de savoare spaghetelor. apoi, spaghetele nu se clatesc deloc? nu se lipesc intre ele, mai ales ca adaugam in preparat si o jumatate de cana din apa in care au fiert ? mai intreb si eu:unde gasim pasta de ansoa? iar pe madutza o rog sa posteze reteta de tort fara faina. nu prea iubesc dulciurile care contin faina, asa ca as face loc cu placere pe masa mea, unui tort ca acela. ;)Ioana acum 14 ani - 19 Mai 2010 19:40
darvenia, pasta de ansoa o iau de la Metro.cum ai spus deja, ceapa e o leguma dulce, deci are zahar in ea, asa ca atunci cand o prajesti la foc mic zaharurile din ea se caramelizeaza si capata acea culoare aurie. de aici denumirea de ceapa caramelizata. poti adauga un pic de zahar brun (1/2 lingurita) daca vrei sa grabesti procesul de caramelizare.
daca folosesti paste de calitate nu se lipesc intre ele. poti pune un strop de ulei in apa in care fierb daca te ingrijoreaza acest aspect. plus ca apa le-ar raci si atunci nu ar mai absorbi asa bine sosul. cand sunt fierbinti rau pastele absorb mai bine sosuletul. asta e valabil cand faci paste cu orice fel de sos, nu doar acesta.
apa de pe paste care se adauga in sos ajuta la distribuirea sosului in mod uniform peste paste, dar in acelasi timp nu dilueaza sosul fiindca contin amidonul lasat in apa... asa rezulta un sosulet mai fluid, dar bun. e important ca si apa aceasta sa fie fierbinte.
darvenia acum 14 ani - 22 Mai 2010 12:23
azi fac din nou reteta, am sa ma uit si eu la metro in deva sa vad daca este pasta de ansoamultumesc pt raspuns ;)
Gabriel acum 12 ani - 10 Decembrie 2011 09:16
O reteta foarte buna.Am parcurs comentariile referitoare la reteta. Da, spaghetele absorb mai bine sosul cand sunt calde. Iata de ce bucatarii italieni procedeaza astfel: fierb pastele 80% din timpul total recomandat, le strecoara si - obligatoriu - le trec prin jet de apa rece, oprindu-le fierberea; le pun intr-o tigaie mare peste sos, reci, si le "soteaza" la foc iute, amestecand delicat. Astfel, in final avem paste "al dente" bine amestecate cu sos (din care absorb copios, odata ce se reincalzesc), peste care se rade parmezan.
Este o solutie, in final insa fiecare alege calea-i de preparare pe care o considera cea mai potrivita.
Succes, Ioana!
PS. rosiile alea (advertising-ul Tomi) sunt suparatoare. Nu pot fi "convinse" sa ramana, dupa o prima vizionare, un simplu banner lateral permanent, fara aparitii in mijlocul paginii la fiecare noua accesare? Multumesc.
darvenia acum 12 ani - 6 Februarie 2012 19:51
eu nu am vazut nici un bucatar italian sa treaca pastele prin jet de apa rece =P~Ioana acum 12 ani - 7 Februarie 2012 10:45
nici eu, daca pastele sunt de calitate nu trebuie sa le treci sub jet de apa rece ca sa le opresti fierberea.membru acum 12 ani - 28 Iunie 2012 21:38
O singura obictie am...pastele cu peste sau cu fructe de mare niciodata nu se servesc cu parmezan...apoi...dak ar fi sa o luam asa intai se face sosul...pastele luate din bolitor sau de pe foc de adauga in tigaie peste sos dar nu strecurate complet de apa...dar asta fiind fierbinte...apoi se lasa pastele sa si omogenizeze gustul cu sosul care scade treptat...Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email