Pastitsio
Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de miel Retete de Pasti Retete cu carne de vitel sau vita
Sora din Grecia a lasagnei este noua propunere pentru Pasti. De ce? Pentru ca este gustoasa, pentru ca se poate asambla si coace din timp, pentru ca este buna reincalzita si pentru ca se poate face si cu miel. Si pentru ca este gustoasa. Am mai zis asta?
Ingrediente
250 gr paste bucatini
Sosul de carne
500 gr carne tocata de vita (sau miel)
1 ceapa mare
2 foi dafin
1 conserva rosii (de 400 gr)
1/2 lingurita oregano uscat
1/2 lingurita cimbru uscat
1 boaba ienibahar
2 prize scortisoara macinata
2 linguri ulei
sare, piper negru
Sos bechamel
100 gr unt
2 linguri cu varf faina
600 ml lapte fierbinte
2 oua
200 gr cascaval (un cascaval care se topeste usor, eu am pus Moeciu)
putina nucsoara razuita
sare
- Incepem cu prepararea sosului de carne: in uleiul incins calim ceapa tocata marunt impreuna cu foile de dafin pana se inmoaie.
- Se aduga carnea tocata si se prajeste la foc mediu spre mare, amestecand din cand in cand pana se evapora toata apa pe care o lasa si apoi incepe sa se rumeneasca usor (cca 15 minute).
- Se adauga rosiile strivite cu furculita (inclusiv sucul de pe ele), restul condimentelor si se amesteca bine. Cand incepe sa fiarba sosul, dati focul la mediu spre mic, puneti capacul si lasati sa fiarba timp de 45 minute.
* cand sosul e gata, daca vedeti ca s-a adunat prea multa grasime deasupra (asta e in functie de carnea folosita) o puteti lua cu o lingura - Cu 15 minute inainte de a fi sosul gata puneti o oala cu multa apa si sare la fiert. Cand fierbe, adaugati pastele si fierbeti-le conform instructiunilor de pe pachet (sa fie fierte al dente).
- Pana fierb pastele pregatiti sosul bechamel conform instructiunilor de aici pana la pasul 4 (inclusiv). Luati sosul de pe foc si adaugati ouale batute, in fir subtire si amestecand non-stop cu telul, astfel incat sa nu faceti omleta. Apoi adaugati cascavalul razuit (pastrati 2-3 linguri) si amestecati pana se topeste. La final condimentati sosul cu sare si nucsoara dupa gust.
- Adaugati 2 linguri de sos bechamel in sosul de carne.
- Adaugati 1 polonic de sos bechamel peste pastele fierte si scurse.
- Intr-un vas termorezistent (eu am folosit forma ovala) puneti un strat subtire de bechamel, cat sa acopere fundul.
- adaugati apoi jumatate din paste
* daca vreti sa fiti scrupulosi, aveti grija ca pastele sa fie pe lungul vasului, astfel incat la final, cand taiati pastitsio sa se vada gaurile din bucatini
- turnati apoi tot sosul de carne peste paste si nivelati.
- peste carne asezati restul de paste
* mie nu mi-au mai incaput in vas toate pastele, asa ca am pus doar cateva, astfel incat sa-mi ramana loc pentru ultimul strat de sos
- turnati sosul bechamel ramas peste paste
- presarati cascavalul pastrat peste sos - Dati la cuptor, la 180C pentru 30 minute, pana se rumeneste frumos
- Lasati sa se racoreasca, apoi se poate servi. Este buna si reincalzita.
Adaugamn rosiile si condimentele in sosul de carne
Sosul de carne e gata
Sosul bechamel
Pastele fierte
Strat subtire de sos bechamel pe fundul vasului
Strat de paste
Strat de carne
Al doilea strat de paste
Strat de sos bechamel presarat cu cascaval
Pastitsio
Pastitsio