Piept de pui cu cartofi piure, spanac sote si sos de portocale
Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete de Craciun Retete de Pasti Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
Toti stim ca lucrurile minunate sunt create din elemente simple, combinate intr-un mod la care in mod normal nici nu ne-am fi gandit. Dovada palpabila a acestui lucru e acum in farfuria de mai mai sus in care pieptul de pui atent condimentat, piureul de cartofi fin, spanacul tanar si sosul de portocale si-au dat mana si au realizat un fel principal perfect pentru o cina festiva, indiferent daca e cu ocazia unei zile de nastere, o cina romantica sau chiar masa de Craciun alaturi de cei dragi.
Va invit sa savurati cu totii aceasta combinatie care mi-a incantat papilele din primul moment in care am gustat-o la restaurantul Via.
Ingrediente
1 piept de pui mic (de cca 400 gr; cu sau fara piele)
200 gr spanac tanar (baby)
1 catel usturoi
3 linguri ulei
piper negru, piper verde, chili fulgi, sare
Sos de portocale
550 ml suc de portocale (proaspat stors, nu cumparat)
100 ml supa de pui
1 lingura unt
Portii: 2
- Se pune sucul de portocale intr-o tigaie larga. Se fierbe la foc mare timp de 10-15 minute, pana scade foarte mult si devine ca un sirop. Va ramane cam 100 ml suc de portocale. Se ia de pe foc si se pastreaza pana e nevoie de el. Poate fi preparat in avans si pastrat la frigider.
- Se prepara un piure de cartofi obisnuit (cu unt si lapte).
- Pieptul de pui se scoate cu 1 ora inainte de a fi preparat. Se separa cei doi lobi.
- Se macina pe masa de lucru piper negru si verde din belsug, se presara sare si se rasneste chili dupa gust. Se trece pieptul prin acest amestec de condimente, pe ambele parti, sa fie bine acoperit.
- Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie (care merge si la cuptor) si se prajeste pieptul de pui, cate 2 minute pe fiecare parte (prima data se pune cu pielea in jos, iar daca nu are piele se aseaza cu zona unde a fost pielea in jos).
- Tigaia cu puiul se transfera in cuptorul preincalzit la 200C si se coace 8-10 minute.
- Se scoate pieptul din tigaie, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa sa se odihneasca pana e gata sosul.
- Se pune tigaia in care ati prajit puiul inapoi pe plita, la foc mediu. Se toarna supa si se fierbe timp de 3 minute, pana simtiti ca se ingroasa un pic. Se adauga sucul de portocale redus si se mai fierbe 2 minute. Se adauga 1 lingura nu foarte generoasa de unt si se fierbe pana se ingroasa (1 minut). Se condimenteaza sosul cu sare dupa gust.
- Se strecoara sosul printr-o sita fina.
- Intr-o tigaie larga se incalzeste uleiul ramas cu catelul de usturoi taiat felii. Cand usturoiul incepe sa miroasa, adaugati spanacul, presarati-l cu sare si piper negru si sotati-l la foc mare, amestecand mereu, doar pana frunzele isi pierd volumul (cca. 1 minut). Se scoate spanacul intr-o strecuratoare, sa se scurga.
- Pe doua farfurii se monteaza mancarea astfel: se aseaza un inel pentru montat mancarea in centrul farfuriei. Se umple 2/3 cu piure de cartofi. Deasupra se aseaza spanacul (presat un pic sa se scurga de apa). Se scoate inelul. Se toarna sos de portocale de jur imprejur. Se taie pieptul in doua la un unghi de 45 grade. Se aseaza pieptul deasupra.
Reductia de portocale
Pieptul de pui condimentat
Prajim pieptul de pui