Piept de pui marinat cu menta

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete cu putine calorii Retete fara gluten

Piept de pui marinat inspirat din bucataria turceasca.

Acum cateva luni cand am facut shish kebab m-ati intrebat daca se poate lasa carnea la marinat in suc de ceapa mai mult timp. Raspunsul meu intuitiv a fost ca nu. Saptamana asta am facut cateva teste pe bucati mai mari de carne (jumatati de piept de pui de pana in 250 gr bucata) si mi s-a confirmat ca marinata isi schimba gustul cam dupa 5 ore. Asa ca raman la recomandarea de 1-2 ore marinare pentru carnea cuburi (pentru frigarui) si 3-4 ore pentru bucatile mai mari. De asemenea am observat ca e mare diferenta in bine daca se foloseste o ceapa cat mai putin intepacioasa, sa fie cat mai dulce, sa nu va usture ochii cand o taiati.

Puiul aromat cu menta, chili si unt l-am servit cu o salata mare de morcovi si naut.

Ingrediente

1 piept de pui (cca 400-500 gr; fara piele)
1 cub de unt
sare, piper negru, fulgi de chili, menta uscata sfaramata

Marinata

2 cepe mari (dulci)
3 fire patrunjel
1 fir menta
1/4 lingurita turmeric
3 linguri suc de lime/lamaie
1 lingura ulei

Salata

250 gr morcovi
250 gr naut fiert
cateva fire patrunjel si cateva frunze de menta
2 linguri ulei
1 lingura suc de lime/lamaie
1/4 lingurita ghimbir pudra
1/8 lingurita chimion macinat
sare

Portii: 2

  1. Se separa pieptul in cei doi lobi.
  2. Ceapa se pune in blender cu putina sare si se mixeaza pana devine pasta. Daca robotul nu reuseste sa mixeze cum trebuie adaugati 3-4 linguri de apa. Puneti piureul de ceapa intr-un tifon si stoarceti sucul din ea peste pui.
  3. Adaugati turmericul, uleiul, sucul de lime si menta si patrunjelul tocate. Amestecati bine si dati la frigider intre 3-4 ore.
  4. Scoateti puiul din marinata. Pe masa de lucru rasniti piper negru, presarati putina sare, fulgi de chili dupa gust si menta uscata fin sfaramata (sau oregano uscat). Tavaliti puiul prin aceste condimente sa fie peste tot acoperit. Lasati-l sa stea 30 minute la temperatura camerei.
  5. Incingeti cuptorul la 200C.
  6. Incingeti o tigaie grill (fara ulei; daca nu aveti tigaie grill puteti folosi o tigaie de fonta) la foc maxim timp de 5 minute. Dati focul la mediu si asezati puitul in tigaie. Puteti pune cate bucati intra in tigaie fara sa fie inghesuite.
  7. Prajiti puiul 2 minute pe fiecare parte.
  8. Mutati tigai in cuptor si lasati puiul sa se mai coaca inca 10-12 minute.
  9. Scoateti puiul intr-o farfurie si treceti peste el cu un cub de unt. Acoperiti cu foloie de aluminiu si lasati sa stea 5 minute.
  10. Pentru salata amestecati morcovul razuit si nautul. Presarati putina sare si gustati. Adaugati verdeturi tocate. Amestecati uleiul cu sucul de lamaie, ghimbirul si chimionul si turnati peste legume.
  11. Serviti pieptul de pui cald cu salata si eventual orez cu verdeturi.

Ceapa piure in tifon

Stoarcem ceapa

Puiul in marinata

Pieptul tavalit prin condimente

Prajim puiul pe prima parte

Intoarcem si apoi dam la cuptor

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...