Pilaf cu carne de porc
Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete cu carne de porc
Pilaf cremos cu carne de porc si ardei. Seamana la gust cu pilaful sarbesc si are cremozitatea unui risotto.
Ca orice pilaf de orez e bun doar cand e gata. Din cauza ca timpul de preparare e mare, dureaza bine peste o ora si jumatate, prepararea poate fi impartita in doua etape: in prima fierbeti partial carnea si in a doua continuati sa fierbeti carnea pana e gata si finisati orezul. A doua parte dureaza cam 30 de minute, e mai comod sa o executati chiar inainte de a servi pilaful.
Ingrediente
500 gr carne de porc (pulpa, spata sau ceafa)
50 gr carnati cu boia (optional)
1 ceapa mare (cca 150-200 gr)
2 ardei grasi (unul rosu si altul verde)
2 catei de usturoi
1 fir cimbru
1 foaie de dafin
1 l apa
3 lingurite boia dulce
1 lingura cu varf pasta de rosii
2 linguri ulei
sare, piper negru macinat
175 gr orez pentru risotto (arborio, carnaroli)
50 ml vin rosu sec
1 lingura unt
25 gr branza tare (tip parmezan)
1/4 legatura patrunjel
Portii: 4-5
- Intr-o oala se incinge uleiul si se caleste ceapa tocata pana se inmoaie bine (cca 10 minute). Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut. Se adauga pasta de rosii si se calesc impreuna inca 5 minute, astfel incat pasta sa se caramelizeze un pic.
- Se adauga carnea taiata cuburi de aprox. 2 cm, impreuna cu carnatii taiati rondele si se calesc, amestecand des, pana carnea isi schimba culoarea.
- Se adauga ardeii taiati patratele si se caleste totul impreuna inca 2-3 minute, amestecand des.
- Se trage oala de pe foc si se adauga boiaua. Se amesteca bine si se pune oala iar pe foc.
- Se adauga apa, dafinul, cimbrul si sare si piper dupa gust. Se aduce la fierbere. Se fierbe cu capac, la foc mic, timp de 45 minute.
* in acest moment puteti intrerupe pregatirea pilafului si il puteti relua doar cand doriti sa-l serviti - Intr-o craticioara se scot 750 ml lichid din oala, cu un polonic, avand grija sa nu luati si solide. In oala va ramane suficient lichid in care carnea sa stea lejer si sa fiarba in continuare. Continuati sa fierbeti carnea cu capac, la foc mic pana e gata orezul.
- Craticioara cu lichidul de pe carne se tine pe foc mic, pentru a avea lichidul fierbinte.
- Intr-o tigaie larga incingeti untul si adaugati orezul. Se prajeste timp de 5 minute, amestecand din cand in cand. Stingeti orezul cu vin si lasati sa se evapore.
- Turnati doua polonice de lichid fierbinte si dati focul la mediu spre mic, doar cat sa bolboroseasca usor orezul.
- Continuati sa puneti lichidul, doar cate un polonic o data. Urmatorul polonic il puneti doar cand anteriorul polonic de supa a fost absorbit de orez. Amestecati constant in orez, asta e o conditie sa devina cremos! Operatia va dura cam 20-25 minute, pana terminati tot lichidul. La sfarsit orezul va fi fiert cam 80%, inca putin tare in centru.
- Adaugati peste orez tot continutul oalei cu carne, amestecati usor (dregeti pilaful de sare) si lasati sa fiarba la foc mic pana lichidul se absoarbe aproape de tot si orezul e fiert. Nu amestecati in acest timp in orez sa nu-l striviti, doar scuturati din cand in cand tigaia cu miscari fata -spate.
- Adaugati branza rasa si patrunjelul tocat si amestecati usor.
- Pilaful cu carne de porc se serveste imediat. Nu e bun sau aspectuos reincalzit.
Carnea si ardeii sotati
Adaugam apa si lasam la fiert
Dupa 45 minute de fiert
Lichidul scos din oala
Lichidul tinut fierbinte
Orezul stins cu vin
Orezul aproape fiert
Adaugam carnea peste orez
Adaugam branza si patrunjelul
Pilaf cu carne de porc