Pizza cu rosii
Retete aluaturi Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete ieftine Retete din Spania
Pizza de vara cu legume si felii de rosii la gratar. Am pornit de la pizza specifica insulei Mallorca, numita coca de trempo. Prima data am incercat varianta originala si nu mi s-a parut satisfacatoare. Cea mai mare problema a fost ca, legumele care se toaca marunt, inclusiv rosiile, se pun crude pe aluat. Ca sa se faca la cuptor, desi tocate marunt, tot trebuie sa stea cam 30 minute. In timpul asta insa aluatul se intareste pe margini iar cel de pe fund ramane dens. La a doua incercare am preferat sa gatesc legumele in tigaie, iar rosiile sa le fac pe gratar. Astfel aluatul sta doar 6 minute la cuptor si iese perfect si se creeaza un contrast placut intre aluatul aromat cu ceapa si ardei si feliile carnoase si suculente de rosii.
Probabil va amintiti, rosiile pe gratar le-am pregatit si anul trecut. Am facut coulis din ele, le-am tocat in ezme, le-am servit dimineata cu oua. Sunt atat de bune si usor de mancat vara, incat va promit ca va mai dau idei ca sa le adaugati in meniu.
Ingrediente
1 kg aluat pizza
3 cepe medii
2 ardei verde deschis
5 rosii (coapte si dulci; cat mai carnoase)
4 linguri ulei
sare, piper negru, fulgi de chili
Bucati: 6
- Se pregateste un aluat de pizza (puteti folosi aluatul de aici) sau paine. Cand doriti sa-l folositi il scoateti din frigider cu 2 ore inainte, sa revina la temperatura camerei.
- Intr-o tigaie larga se incalzeste uleiul si se adauga ceapa si ardeii tocati cubulete marunte. Se calesc la foc mic, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie foarte bine (cca 15 minute), dar fara sa se rumeneasca. Gustati o bucata de ardei sa fie complet facuta. Condimentati cu sare, piper negru si fulgi de chili dupa gust. Adaugati o rosie data pe razatoare si mai caliti totul 5 minute. Umplutura aceasta se poate pregati si cu 1 zi inainte, se pastreaza la frigider.
- Chiar inainte de a pregati pizza, taiati restul de rosii rondele de 1 cm grosime. Le ungeti cu ulei si le coaceti pe tigaia grill incinsa, cate 2 minute / parte, pana prind usoare urme de gratar. Le scoateti pe un platou si le presarati cu sare de mare si pipier negru proaspat rasnit.
- Pe masa de lucru data cu putina faina, impartiti aluatul in 6 bucati.
- Intindeti din fiecare bucata foaie subtire, preferabil cu mana, sa nu desumflati aluatul. Foaia nu trebuie sa fie neparat rotunda, puteti face forme libere, mai patratoase sau mai alungite. Daca va plac marginile, lasati-le mai groase si intindeti subtire doar centrul.
- Intindeti un strat subtire de legume calite in centru. Asezati cate 2-3 felii de rosii deasupra.
- Se coace pizza la 250C (sau maximul cuptorului vostru; setati cuptorul electric pe caldura de jos), timp de 5 minute, apoi se porneste grill-ul cuptorului (caldura/focul sa vina de sus) si se lasa pana marginile sunt rumene.
- E buna calduta sau la temperatura camerei.
Ceapa si ardeii se calesc...
... pana se inmoaie
Se adauga rosia data pe razatoare
Umplutura e gata
Formam pizza
Pizza cu rosii, coapta