Pizza la gratar cu prosciutto, rucola si mazare
Retete aluaturi Retete cu branza Retete cu iaurt Retete cu legume
Cand ceea ce puneti pe pizza nu necesita gatire sau unele componente pot fi gatite inainte (ex. ardei copti, dovlecei, vinete la grill, carne de pui fiarta), puteti coace aluatul de pizza pe gratar (sau tigaia grill) pentru un gust care aduce cel mai mult cu pizza facuta in cuptorul cu lemne. Am ales pentru azi un topping foarte usor, de vara care nu necesita aproape deloc gatire, doar am dat cateva clocote mazarii.
E o compilatie aceasta pizza: aluatul e de inspiratie turceasca (din Turqoise de Greg si Lucy Malouf), branza e de inspiratie greceasca (similar cu un tzatziki din Lefkada), prosciutto si salata vine de la italieni.
Ingrediente
Aluat cu iaurt
250 gr faina alba (tip BL55)
1/2 lingurita sare
150 gr iaurt grecesc
2 linguri ulei de masline
1/2 plic drojdie uscata
1/4 lingurita zahar
60 ml apa calduta
putin ulei de masline (pentru uns)
Branza cu verdeturi
250 gr cottage cheese (perle de branza cu smantana)
5 frunze busuioc
5 frunze menta
1 fir bogat de marar
12 felii subtiri prosciutto crudo
Salata de rucola cu mazare
50 gr rucola
1/4 cana mazare proaspata
1 lingura ulei masline
1 lingura suc de lamaie
sare de mare
Bucati: 6
- Se dizolva drojdia in apa impreuna cu zaharul si se lasa 10-15 minute la loc caldut sa devina un pic spumoasa.
- Se amesteca bine iaurtul cu ulei.
- Se cerne faina cu sarea. Se face o gaura in mijloc si acolo se adauga apa cu drojdie si iaurtul cu ulei. Se trage treptat faina cu mana peste lichide amestecandu-se pana se obtine un aluat omogen. Se pune apoi aluatul in masina de paine pe programul de framantat-crescut si se lasa acolo 1 ora in plus dupa terminarea programului (ca sa creasca bine aluatul).
* aluatul se poate framanta si de mana, apoi se pune intr-un bol uns cu ulei, se acopera cu folie si se lasa la crescut la loc caldut timp de 2 ore. - Branza se amesteca cu verdeturile tocate marunt si se adauga sare dupa gust. Cand alegeti branza scuturati cutia ca sa va asigurati ca nu e foarte lichid continutul. Sunt fel si fel de cottage cheese in magazine, unele mai lichide, altele mai consistente. Aici avem nevoie de cea mai consistenta, care sa nu curga.
- Mazarea se pune in apa cu sare care fierbe si se fierbe cu capac, la foc mic, in jur de 5 minute, pana e fiarta dar inca crocanta. Se scurge si se lasa la racorit.
- Se amesteca rucola cu mazarea. Se presara cu sare si apoi se adauga sucul de lamaie si uleiul. Se amesteca bine.
- Cand aluatul e crescut se pune pe masa de lucru si se taie in 6 bucati egale.
- Se da masa de lucru cu foarte putina faina. Se ia cate o bucata de aluat si se intinde ce forma doriti. Eu le-am intins foi lunguiete, doar cu miscari fata-spate a sucitorului. Foile trebuie intinse foarte subtiri. Nu atata cat sa se vada prin ele, dar aproape.
- Se incinge tigaia grill (fara adaos de grasime) minim 5 minute (trebuie sa fie bine incinsa).
- Se aseaza foi de aluat in tigaie (cate va incap confortabil) si se coc cam 2 minute / parte (pana prind urme frumoase de gratar). Daca se umfla aluatul pe ici pe colo, intepati bulele mari cu o furculita.
- Scoateti foile coapte pe un platou si ungeti-le cu putin ulei de masline. Dupa ce ati copt toate foile, lasati-le sa se racoreasca 5 minute.
- Asamblare: pe fiecare foaie intindeti branza cu verdeturi un strat nu foarte gros; stropiti branza cu 1 lingurita ulei de masline; asezati artistic cate 2 felii de prosciutto; puneti deasupra salata de rucola si mazare. Taiati felii (le-am taiat pe latime, usor in diagonala).
Ingrediente aluat
Aluatul framantat
Foaia intinsa subtire
Foile se coc pe tigaia grill
Pizza la gratar cu prosciutto, rucola si mazare