Placinta englezeasca cu rubarba
Retete desert Retete din Anglia Retete lact-ovo-vegetariene
Asta am facut pana la urma cu jumatate din rubarba cumparata in weekend: tarte cu crema de vanilie si rubarba.
Ingrediente
1 portie crema de vanilie
Crusta
115 gr unt la temperatura camerei
50 gr zahar pudra vanilat
120 gr faina alba
Compot de rubarba
300 gr rubarba (cca 3 fire)
100 ml suc de portocale
70 gr zahar
coaja rasa de la 1/2 portocala
1/4 baton vanilie
Portii: 4-5
- Se taie rubarba bucatele si se pune intr-o oala impreuna cu sucul de portocale (de la 1 portocala si daca nu obtineti 100 ml completati cu apa), coaja de portocale, miezul de vanilie si zaharul. Se firebe la foc mic, doar pana rubarba isi pierde un pic volumul si se inmoaie usor (cca 5 minute de cand se infierbanta). Se scoate rubarba cu o paleta cu gauri intr-un bol. Sosul ramas se mai fierbe 2-3 minute la foc mare, pana se ingroasa ca un sirop. Se toarna siropul peste rubarba. Se lasa la racit.
- Se prepara crema de vanilie dupa reteta de aici (folositi pastaia de vanilie care a ramas de la compotul de rubarba). Se acopera cu folie de plastic si se lasa pana e nevoie de ea.
- Se freaca untul si zaharul pudra cu mixerul pana devine cremos. Se adauga faina si se amesteca cu o furculita doar pana faina e absorbita de unt. Nu trebuie sa fie legat aluatul, doar sa nu se mai vada faina.
- Mutati aluatul intr-o punga si cu palmele aplatizati-l sub forma de disc. Dati aluatul la frigider in jur de 20 minute, doar cat sa se intareasca un pic.
- Puneti aluatul intre doua folii de plastic si intindeti-l foaie subtire (cca 3 mm). Decupati discuri din aluat care sa fie de dimensiunea bolurilor individuale pe care le veti folosi la placinte. Dati discurile decupate la frigider pentru 30 minute, sa se intareasca. Intepati apoi discurile cu dintii unei furculite pe toata suprafata.
- In 4-5 boluri ceramice individuale impartiti compotul de rubarba (sa vina cam la 1/3 din inaltimea vaselor). Adaugati crema de vanilie care sa vina pana aproape sus (lasati loc doar pentru crusta). Acoperiti crema cu cate un disc de aluat, pe care il apasati bine pe margini, sa se lipeasca de buza vaselor, ca sa nu tasneasca umplutura.
* am folosit 4 vase ceramice: 3 de sufleu de 150 ml si 1 de 200 ml; mi-au ramas vreo 3 linguri de crema de vanilie - Coaceti placintele la 175C timp de 15 minute (doar pana crusta prinde un pic de culoare).
- Se servesc reci. Se pastreaza la frigider.
Rubarba la fiert cu sucul de portocale si arome
Rubarba dupa 5 minute de fiert la foc mic
Compotul de rubarba
Faina adaugata peste untul frecat cu zahar
Aluatul in punga, dam forma de disc
Aluatul intins si decupat intra iar la frigider
Discurile intepate cu furculita
Rubarba in vase ceramice
Adaugam crema de vanilie
Discurile
Asezam discurile pe vase
Crusta e coapta
Se serveste rece