Prajitura cu branza si smantana

Retete cu branza Retete de Pasti Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Un fel de Pasca fara aluat. Deloc dulce si cu o textura extrem de placuta, fina care aminteste de un sufleu mai ales daca o gusti calduta.

Ideal e sa folositi la aceasta prajitura branza proaspata de vaca mai cremoasa, fiindca la cea mai uscata nu veti reusi sa desfaceti bulgarasii ca lumea incat prajitura sa iasa fina. Ca sa va faceti o idee despre branza, am folosit branza grasa la cutie de la ProdLacta.

Ingrediente

300 gr branza proaspata de vaca (cremoasa; grasa 24%)
200 gr smantana acra/fermentata (25% grasime)
120 gr zahar
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 priza de sare
80 gr amidon
4 oua

Portii: 6

  1. Intr-un bol se freaca bine, cu mixerul, branza cu smantana, ca sa se faramiteze branza cat mai bine.
  2. In alt bol se freaca cu mixerul galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, cam 3-4 minute, pana aveti o crema groasa galben-pal. Se adauga amidonul si se freaca doar pana la omogenizare.
  3. Se adauga crema de mai sus si coaja de lamaie peste branza si se amesteca usor cu telul.
  4. In alt bol se bat albusurile cu sare, pana obtineti o spuma care sta pe tel. Se adauga spuma in 3 transe peste amestecul de branza, amestecand usor cu teleul dupa fiecare. La ultima transa amestecati usor pana vedeti doar dare fine de spuma prin aluat.
  5. Turnati aluatul de la mica inaltime intr-o tava rotunda de 23 cm, preferabil cu pereti detasabili (tapetata pe fund cu foaie de copt si unsa bine pe margini si pe fund cu ulei sau unt).
  6. Se coace prajitura timp la 180C (daca cuptorul e electric folositi doar caldura de jos) timp de 30 de minute.
  7. Se trece cu cutitul pe margine sa se desfaca prajitura de peretii tavii. Se scot peretii tavii. Prajitura se transfera prin rasturnare pe un platou. Daca cumva hartia de copt e prinsa de fund si nu se desface usor, va umeziti palmele si frecati hartia peste tot, asteptati 1 minut, apoi incercati iar sa o desfaceti, va veni usor jos. E mai buna dupa ce se raceste complet. Poate fi servita cu un coulis de fructe (capsuni, zmeura).

Branza si smantana cu amestecul de galbenusuri si amidon

Se adauga albusurile in transe

Aluatul in tava

Prajitura coapta

Rasturnam prajitura pe platou cu ajutorul fundului detasabil

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...