Prajitura cu rubarba
Retete desert Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
A inceput weekendul dedicat bunatatilor cu rubarba!
Nici nu am stiu ce sa fac, sa mai iau o muscatura sa vad daca aluatul e chiar asa pufos sau sa mai vanez o bucata de rubarba parfumata. Aceasta prajitura este baza ideala pentru rubarba acrisoara fiindca ea reuseste sa echilibreze perfect gustul bogat dat de unt. Este potrivita pentru ceaiul de la ora 5.
Ingrediente
300 gr zahar
240 gr unt (la temp. camerei; iese bine si cu sarat si cu nesarat)
4 oua
300 gr faina alba (tip BL55/550)
20 gr amidon
2 lingurite rase praf de copt
180 gr lapte batut (sau iaurt)
1 portie rubarba in sirop Earl Grey
- Macinati zaharul in masina de cafea sau in robot. Cu mixerul sau in robot frecati untul cu zaharul pudra pana obtineti o crema moale (cca 4-6 minute; e important sa frecati bine untul, nu sariti acest pas).
- Se adauga cate un ou pe rand, mixandu-se dupa fiecare. Va rezulta o crema foarte pufoasa, ca un mousse galben-pal.
- Se adauga laptele batut si se cern deasupra faina, amidonul si praful de copt. Cu o spatula lata se amesteca usor toate pana la omogenizare. Va rezulta un aluat pufos dar mai dens, care nu se autoniveleaza.
- Se pune aluatul in tava de 28 x 18 cm (cu hartie de copt pe fund si unsa cu unt pe margini). Se niveleaza cu dosul unei linguri. Deasupra se pun bucati de rubarba din sirop (incercati sa luati cat mai putin sirop).
* tava poate fi usor mai mare, in tava mea prajitura a iesi inalta de 4.5 cm - Se coace prajitura la 180C timp de 45 minute. Se testeaza sa iasa scobitoarea curata din centru.
- Se lasa sa se raceasca apoi se poate felia. Se serveste simpla sau cu siropul de pe rubarba.
Untul frecat cu zahar pudra si oua
Se adauga laptele batut si se cerne faina
Se amesteca usor cu o paleta
Aluatul in tava
Aluatul nivelat cu bucati de rubarba deasupra
Prajitura coapta
Prajitura cu rubarba
In tava rotunda (jumatate de portie in tava de 18 cm)