Rulada cu afine

Retete cu branza Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene

Sora blonda a ruladei de cacao. Este grozava: blat super pufos si umputura cremoasa. De aceea nu are nevoie de insiropare sau decorare.

Ingrediente

Blat

5 oua
100 gr zahar
1 lingura lapte caldut
50 ml ulei
80 gr faina alba
10 gr amidon
1/2 lingurita praf de copt
1 priza sare
1/4 pastaie de vanilie (sau coaja de la 1/2 lamaie)

Umplutura

300 gr mascarpone
3 linguri cu varf dulceata de afine (sau mure)
4 linguri smantana pentru frisca
zahar pudra (optional)

  1. Se cerne faina, cu amidonul, praful de cop si sarea.
  2. Ouale se separa. Galbenusurile si jumate de zahar se freaca cu mixerul pana obtineti o crema galben pal (cca 4 minute).
  3. Se adauga uleiul in fir subtire in timp ce continuati sa mixati. Adaugati apoi laptele si miezul de vanilei si mixati inca 30 secunde.
  4. In alt bol bateti albusurile spuma moale. Incepeti sa adaugati restul de zahar treptat, pe marginea vasului, in timp de continuati sa mixati. Bateti bine pana obtineti o spuma tare, care sta pe tel.
  5. Adaugati jumatate din mixul de faina in crema de galbenusuri, amestecand usor cu telul. Adaugati apoi 1/3 din spuma de albusuri, amestecand usor cu telul, cu miscari de jos in sus. Adaugati restul de faina. Adaugati 1/2 din spuma de albusuri ramasa si apoi restul. Tot timpul amestecati usor sa nu se lase albusurile.
  6. Puneti hartie de copt in tava cuptoruli (33 x 37 cm). Inmuiati un servetel in ulei si ungeti hartia.
  7. Turnati aluatul in tava si nivelati-l usor cu dosul unei linguri. Aveti grija sa aiba o grosime cat mai egala, mai ales spre margini.
  8. Coaceti foaia la 180C timp de 10 minute.
  9. Scoatati tava din cuptor si treceti cu cutitul pe marginea aluatului in caz ca s-a lipit de margini. Daca marginile sunt uscate e in regula, le puteti decupa acum sau vor fi taiate dupa rulare.
  10. Trageti foaia cu tot cu hartie de copt afara din tava. Rulati foaia calduta (pe latura lunga) ajutandu-va de hartia de dedesubt. Lasati foaia rulata (in hartie de copt sau un prosop umed) pana se raceste complet (cca 15 minute).
  11. In acest timp amestecati mascarpone cu dulceata de afine. In functie de cat de moale e dulceata voastra, adaugati doar atata smantana cat sa devina tartinabil amestecul, sa nu fie prea teapan. Gustati si adaugati zahar pudra daca e cazul (in functie de cat e de dulce dulceata folosita).
  12. Desfaceti foaia usor si ungeti-o pe toata suprafata cu crema de mascarpone si afine. Rulati la loc. Invartiti rulada in hartie de copt ca sa fiti siguri ca sta rulata. Dati la frigider macar 30 minute, apoi se poate felia.

Galbenusurile frecate cu zahar

Aluatul pentru blat

Aluatul in tava

Blatul se coace

Blatul copt

Rulam...

...pana la capat

Umplutura pe blat

Rulada cu afine

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...