Rulada de cacao cu mascarpone
Retete cu branza Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene
Succes instantaneu.
Combinatie este perfecta, rulada e usoara, nici nu are nevoie de glazura datorita umpluturii cremoase. Insa... este nevoie de rabdare ca sa o preparati. Trebuie sa folositi o tava de dimensiune potrivita, sa bateti cu rabdare ouale, sa fiti atenti la coacere si la rulare. Asadar sunteti avertizati, fara graba si alte chestiuni care sa va distraga atentia cat timp pregatiti aceasta rulada.
Ingrediente
5 oua (la temp. camerei)
140 gr zahar
65 gr faina
5 gr amidon
20 gr cacao
1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita rasa cafea solubila (optional)
1 lingura apa calduta
Umplutura
350 gr mascarpone
4 linguri smantana pentru frisca
3-4 linguri zahar pudra vanilat
1/4 lingurita scortisoara
- Se dizolva cafeaua in apa calda. Daca nu folositit cafea veti avea nevoie totusi de 1 lingura apa calduta. Se cern impreuna faina, amidonul, cacaoa si praful de copt.
- Cu mixerul se freaca galbenusurile cu 70 gr zahar pana zaharul e topit si obtineti o crema groasa, galben-pal (cca 5 minute)
- Albusurile se bat spuma. Cand spuma s-a format deja (e alba, dar inca moale), incepeti sa adaugati incet restul de 70 gr zahar, turnandu-l pe marginea vasului. Dupa ce ati terminat de incorporat zaharul bateti spuma pana sta pe tel (sau nu curge daca intoarceti vasul cu fundul in sus).
- Adaugati in galbenusuri jumatate din amestecul cu faina. Amestecati usor, folosind un tel. Adaugati 1/3 din spuma de albusuri. Amestecati de sus in jos, usor, cu telul. Adaugati restul de faina. Adaugati 1/3 din spuma. Adaugati cafeaua sau apa. Adaugati restul de 1/3 spuma.
- Asezati hartie de copt intr-o tava de 33 x 37 cm (am folosit tava cuptorului). Ungeti hartia cu ulei folosind un servetel imbibat in ulei.
- Cu o lingura distribuiti aluatul pe toata suprafata tavii. Nivelati-l apoi usor cu dosul lingurii.
- Coaceti blatul la 180C timp de maxim 10 minute. Stati cu ochii pe el fiindca este foarte fragil si se poate arde oricand. De asemenea, daca coaceti foaia prea tare isi va pierde elasticitatea si va crapa la rulare.
- Scoatati tava din cuptor si treceti cu cutitul pe marginea aluatului in caz ca s-a lipit de margini. Daca marginile sunt uscate e in regula, le puteti decupa acum sau vor fi taiate dupa rulare.
- Trageti foaia cu tot cu hartie de copt afara din tava. Rulati foaia calduta (pe latura lunga) ajutandu-va de hartia de dedesubt. Cand dezlipiti hartia de foaie, veti vedea ca ramane o pelicula maronie pe hartie (vezi poza 4), e ok asa, nu se strica rulada. Lasati foaia rulata (in hartie de copt sau un prosop umed) pana se raceste complet (cca 15 minute).
- In acest timp bateti cu mixerul toate ingredientele pentru umplutura. Puneti la inceput doar 3 linguri de zahar si gustati dupa amestecare, iar daca doriti mai dulce adaugati inca 1 lingura.
- Desfaceti foaia usor si ungeti-o pe toata suprafata cu crema de mascarpone. Rulati la loc. Taiati marginile inestetice, daca nu ati decupat anetrior aceste margini. Invartiti rulada in hartie de copt ca sa fiti siguri ca sta rulata. Dati la frigider macar 30 minute, apoi se poate felia.
Alautul
Aluatul in tava
Foaia coapta
Rulam foaia calduta
Foaia se raceste rulata
Foaia unsa cu mascarpone