Rulou cu nuca
Retete aluaturi Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Slovenia
Este un fel de cozonacel cu multa, multa nuca. Aluatul e doar de umplutura ;)
Nu este un cozonac aspectuos cand il scoateti din cuptor, este posibil chiar sa crape pe margine in timpul coptului (nu-i niciun dezastru), insa devine exceptional indata ce l-ati feliat, cand se dezvaluie straturile subtiri si dantelate de aluat legate de nuca aromata. Crapaturile din aluat nu mai sunt vizibile odata feliat. Alautul este unul foarte fain, pufos si gustos, il puteti folosi si in alte combinatii si nu neaparat intins atat de subtire.
Ingrediente
Aluat
125 ml lapte
25 gr unt
230 gr faina alba
1/2 plic drojdie uscata
1 ou
25 gr zahar
1 priza sare
Umplutura
170 gr nuca
80 ml lapte
25 gr unt
coaja rasa de la 1/2 lamaie
75 gr zahar
30 gr miere
1 lingurita cacao
1 ou
Pentru uns
1 ou
2 linguri lapte
- Aluatul: se pun intr-o craticioara laptele cu untul. Se incalzesc pana untul e topit complet. Nu lasati sa fiarba acest amestec, e ok daca vedeti doar putin abur ridicandu-se din lapte.
- Adaugati 100 gr faina si amestecati rapid. Luati oala de pe foc si cu mixerul bateti aceasta compozitie timp de 2 minute. Adaugati drojdia si oul si mixati pana compozitia e omogena. Va rezulta un amestec cu consistenta unei budinci.
- Puneti aceasta compozitie in masina de paine. Adaugati zaharul, restul de faina (130 gr) si sarea. Setati masina pe programul de framantat si crescut. Aluatul poate fi framantat si cu mana, macar 15 minute. Apoi se lasa la crescut timp de 1 or, la loc caldut.
- Umplutura: se macina nuca impreuna cu zaharul.
- Intr-o craticioara se pun laptele, untul si mierea. Se incalzesc pana untul si zaharul sunt topite. Se adauga nuca macinata, cacaoa si coaja de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza.
- Se trage craticioara de pe foc si se adauga oul batut. Se omogenizeaza. Se pune craticioara iar pe foc si se amesteca compozitia timp de 2 minute.
- Se muta compozitia intr-un bol si se lasa la racit.
- Aluatul crescut se pune pe masa de lucru data cu faina. Se da forma de disc si se aplatizeaza cu mainile.
- Pe o masa se pune o fata de masa de bumbac. Se presara cu putina faina.
- Se aseaza aluatul pe fata de masa si se incepe intinderea cu sucitorul. Apoi continuati sa-l intindeti cu mana, introducand pumnul spre centrul aluatului si tragand spre margine. Mergeti asa, de jur imprejurul aluatului. Alternati intinderile cu sucitorul cu intinderile cu mana, pana obtineti un aluat subtire, transparent ca de strudel. Nu e cel mai usor aluat de intins, asa ca va trebui sa faceti intinderile incet, cu rabdare, altfel se rupe aluatul. Daca aluatul face cateva gauri pe margine e ok. Mi-a rezultat o foaie de cca 70 cm x 50 cm.
- Cand aluatul e gata intins, taiati marginile mai groase cu un cutit sau o foarfeca.
* marginile nu le aruncati, le puteti imparti in 3 bucati, le impletiti si coace; va rezulta o paine dulce foarte pufoasa, asa va faceti o idee si despre calitatea aluatului. - Cu o lingura distribuiti umplutura pe foaia de aluat. Intindeti-o egal pe toata suprafata. Am constatat ca se intinde cel mai usor cu un cutit mai bont. Va rezulta un strat de umplutura foarte subtire pe toata foaia.
- Incepand de la un capat, rulati foaia. Taiati capetele inegale ale ruloului. Apoi taiati ruloul in doua bucati.
- Asezati rulourile in tavi de chec in care ati pus hartie de copt pe fund. Introduceti tavile intr-o punga si lasat rulourile la crescut timp de 30 minute, la loc caldut.
- Bateti oul cu lapte si ungeti rulourile.
- Coaceti rulourile la 170C timp de 30 minute. Lasati-le sa se raceasca complet inainte de a le taia, altfel umplutura e prea moale si feliile se vor aplatiza.
Laptele, untul si faina batute cu mixerul
Duap ce am adaugat oul si drojdia
Alautul crescut
Alautul pe masa de lucru
Aluatul intins foaie subtire
Taiem marginile groase
Umplutura
Intindem umplutura pe aluat
Ruloul (fara colturi)
Un rulou in tava la crescut
Rulou copt