Salata bavareza de cartofi
Retete cu cartofi Retete din Germania si Austria Retete ieftine Retete simple Retete salate
Cartofi intr-un sos cremos si lucios, asa s-ar descrie aceasta salata. Ati zice ca am pus maioneza peste ei, insa nici vorba de asa ceva. Secretul sta in cartofii fainosi care formeaza impreuna cu vinegreta acest sosulet.
Ingrediente
4 cartofi fainosi (cca 600 gr)
Vinegreta
1 ceapa mica
200 ml supa de vita (sau de pui)
2 linguri otet de mere (eu am pus 3 linguri otet de orez, fiindca e mai slab)
4 linguri suc de pe castraveti murati (in otet)
5 linguri ulei de floarea soarelui
1/2 lingurita zahar
1/2 lingurita piper negru macinat
1/2 lingurita sare
1 lingurita mustar
Portii: 3
- Se fierb cartofii in coaja pana intra usor furculita in ei (ai mei au fiert in 45 minute).
* folositi obligatoriu cartofi fainosi, cu un continut crescut de amidon - Preparam vinegreta: se caleste ceapa in 2 linguri de ulei doar 30 secunde pana se inmoaie un pic, dar mai pastreaza gustul de ceapa cruda. Se adauga supa de vita/pui si se aduce la fierbere.
- Se adauga otetul, sucul de pe castraveti si uleiul ramas. Se trage oala de pe foc.
- Se adauga zaharul, piperul, sarea si mustarul si se amesteca pana se dizolva.
- Cartofii fierbinti (cat de fierbinti suportati) se curata de coaja.
- Se taie cartofii cubulete si se pun intr-un bol.
- Se toarna vinegreta fierbinte (daca s-a racit intre timp se aduce iar la fierbere) peste ei . Se amesteca usor, cu o lingura de lemn, ca sa nu strivim cartofii. La inceput vor parea "aposi", dar dupa cca 1 minut cartofii vor absorbi parte din vinegreta. Restul de vinegreta se va amesteca cu amidonul lasat de cartofi si cu bucatele de cartofi sfaramate si se va ingrosa, tranformandu-se intr-un sos cremos. Se drege salata de sare. Se lasa la racit complet.
- La servire salata se poate presara cu marar, rondele de ceapa verde sau/si cubulete mici de bacon crocant. Se serveste la temperatura camerei.
Vinegreta
Salata bavareza in Salzburg