Salata BLT

Retete aperitive Retete cu legume Retete salate

Reteta Salata BLT

Combinatie clasica, niciodata demodata: B(acon)+L(ettuce)+T(omato).

Am folosit salata Boston din care am luat frunzele exterioare pentru alte salate, iar "inima" (adica centrul compact cu frunze fragede) am pastrat-o pentru aceasta salata. Cand doriti insa sa faceti portii mai multe, ca sa nu va complicati cu "inimile", puteti folosi frunze crocante de salata romana.

Ingrediente

1 "inima" de salata verde
10-15 rosii cherry

Dressing cu bacon

1 ceapa mica rosie (cca 20 gr)
3 linguri suc de lamaie
50 gr bacon (speck, pancetta afumata)
1 lingurita crema de otet balsamic

Sos de gorgonzola

100 ml smantana dulce pentru gatit (15% grasime)
30 gr gorgonzola
ceapa verde mica (chives)

Portii: 2

  1. Sos: se pune smantana intr-o craticioara si se infierbanta bine. Se adauga branza si se amesteca pana se topeste complet. Se fierbe sosul 1 minut si se ia de pe foc. Se drege de sare daca e cazul. Se lasa sa se raceasca complet. Se poate pastra la frigider pana e nevoie de el.
  2. Dressing: se taie ceapa rondele, se presara cu putina sare si sucul de lamaie. Se lasa sa stea pana e gata baconul.
  3. Baconul cubulete si se pune intr-o tigaie fara grasime. Se prajeste (la foc mic la inceput, pana incepe sa-si lase grasimea) pana se rumeneste si devine crocant. Se ia de pe foc si se adauga crema de otet balsamic. Se amesteca bine. Baconul va prinde o culoare foarte frumoasa.
  4. Se toarna baconul (tot continutul tigaii) peste ceapa macerata. Se amesteca bine. Se lasa sa stea 5 minute, pana pregatiti legumele. Dupa aceea se gusta de sare si de aciditate (adaugati suc de lamaie sau otet balsamic daca il doriti mai acid).
  5. "Inima" de salata se taie in doua sau patru pe lungime. Se aseaza pe fiecare farfurie. Se pun alaturi rosii taiate in jumatate sau in patru (in functie de marime). Se stropeste fiecare salata cu dressing. Se toarna sos gorgonzola peste rosii.

Sos gorgonzola cu chives

Sos gorgonzola cu chives

Ceapa macerata in suc de lamaie

Ceapa macerata in suc de lamaie

Bacon crocant

Bacon crocant

Adaugam otetul balsamic

Adaugam otetul balsamic

Dressingul

Dressingul

Comentarii (7)

 

Mirela  acum 10 ani - 26 Februarie 2014 10:59  

Crema de otet balsamic e altceva decat otetul balsamic? Salata pare salata cae se gaseste la noi in mod obisnuit, sau e alta? Multumesc :)
Am facut spanacul cu cascaval in loc de anghinare, foarte bun.
 

Ioana  acum 10 ani - 26 Februarie 2014 11:05  

Mirela, crema de otet balsamic este otet balsamic redus. este dulceag si gros ca o miere.
salata, da, e cea clasica de la noi.
 

Florina Radu  acum 10 ani - 26 Februarie 2014 13:08  

Si cum se obtine crema de otet balsamic?
 

Ioana  acum 10 ani - 26 Februarie 2014 13:17  

se cumpara gata preparata :)
 

Florina Radu  acum 10 ani - 26 Februarie 2014 13:19  

Omu cat traieste invata :)
 

mandrache  acum 10 ani - 13 Septembrie 2014 01:36  

Da numa vezi ca reductziile alea contzin zaharuri concentrated facute in laborator.
dextroza , maltodextrina , dextrina , glucose syrup fructoza samd si probabil UMAMI in unele cazuri
Retzeta perfecta pt diabet
 

Ioana  acum 10 ani - 13 Septembrie 2014 13:59  

da, la cele de supermarket trebuie sa citesti intotdeauna ingredientele, cine stie ce pot contine. trebuie sa contina must de struguri si otet balsamic.
la fel si sosul de soia si alte sosuri asiatice (cel de stridii de exemplu), trebuie citite etichetele.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...