Salata bulgareasca
Retete cu branza Retete din Bulgaria Retete cu legume Retete rapide Retete simple Retete salate
Salata aflata pe primul loc in topul preferintelor bulgarilor se numeste shopska si este aproape identica cu salata greceasca, adica contine doar legume si telemea. Aceasta salata, care la noi este cunoscuta sub numele de "salata bulgareasca", este de fapt a doua in topul preferintelor bulgarilor si se numeste ovcharska. Ea are in plus sunca, oua fierte si uneori ciuperci.
Noroc cu Alina B., o vizitatoare a siteului meu, care acum locuieste in Bulgaria si s-a oferit sa ma ajute cu retetele bulgaresti, fiindca a observat ca am ignorat total bucataria vecinilor nostri.
Ingrediente
1 rosie mare
3 castraveciori
1 ardei gras (eu am inlocuit cu 3 linguri porumb)
3 fire ceapa verde
cateva fire patrunjel
200 gr sunca (Praga)
branza telemea
2 oua fierte tari
3 linguri ulei masline
1 lingura suc de lamaie (sau otet)
sare, piper
- Se taie rosiile, castravetii, ardeii, albusurile de ou si sunca cubulete. Ceapa verde se taie rondele. Se toaca fin patrunjelul. Se pun toate intr-un bol.
* daca vreti sa serviti salata imediat legumele pot fi taiate cubulete mici, dar daca o veti servi in termen de peste 15 minute de la preparare taiati legumele bucati mai mari, altfel vor lasa prea mult suc. - Se condimenteaza salata cu sare si piper dupa gust si se amesteca totul usor.
- Se amesteca uleiul cu sucul de lamaie pana devine ca o emulsie si se toarna peste salata.
- Galbenusurile de ou se "cern" peste salata, adica se trec printr-o sita fina. Se amesteca iar. Galbenusul va forma impreuna cu dressingul un sos cremos si delicios.
- Salata obtinuta se distribuie in boluri individuale.
- Se rade deasupra fiecaruri bol multa telemea, ca o cupola, pana legumele nu se mai vad.
Legumele si sunca taiate cuburi
Adaugam dressingul si galbenus de ou