Salata de ardei copti cu usturoi
Retete cu legume Retete salate Retete de Sosuri si Salsa
Super fresh aceasta salata. Chimenul aduce o binevenita nota de prospetime. Am mancat-o tot weekendul ca si condiment langa oua ochiuri si carne la gratar, dar si cu ton. Practic salata e inspirata din celebra salata tunisiana Mechouia, am facut doar mici modificari in modul in care am preparat rosiile. Am preferat sa fierb un sos din ele, in loc sa le coc e gratar. Asta deoarece cu ele pe gratar mi s-a parut tot timpul ca salata iese prea "apoasa". Oricat le las la scurs ele tot mai lasa lichid in salata si parca nici gustul lor nu e asa concentrat, se pierde alaturi de ardei. Daca o faceti asa, sa-mi spuneti cum vi s-a parut.
Ingrediente
3 ardei kapia verzi
2 ardei kapia rosii
1 ardei iute verde (optional)
3 rosii mai mici (cca 400 gr)
1/2 lingurita oregano uscat
1/2 lingurita zahar
1/2 lingurita chimen macinat
2 catei usturoi
3 linguri ulei masline
sare, piper negru
- Ardeii se coc pe gratar sau in cuptor si se curata urmand instructiunile de aici. Se pun intr-un robot cu tot cu sucul care l-au lasat la curatare si se dau doar cateva pulsuri, cat sa se maruneasca putin, nu ii faceti pasta. Alternativ, puteti toca ardeii marunt cu cutitul.
- Intr-o cratita/tigaie mai larga (cca 25 cm diametrul) se pune 1 lingura de ulei, rosiile date pe razatoare (se taie in doua si se dau pe razatoare cu partea taiata pana ramaneti in mana cu pielita), oregano si zaharul. Adaugati si putina sare. Se fierb rosiile la foc mediu pana scad bine de tot si se evapora apa de pe ele. Cand arata ca un sos va opriti, dureaza cam 15-20 minute. Pe final puteti scadea fosul ca sa nu se arda.
- Intr-o tigaie mica incingeti 2 linguri de ulei si adaugati usturoiul strivit si chimenul. Amestecati scurt pana cand simtiti miros placut din tigaie si luati tigaia de pe foc.
- Turnati uleiul aromat de la pct. 3 peste sosul de rosii, amestecati doar cat da un clocot. Adaugati ardeii maruntiti si amestecati iar sa dea un clocot. Luati vasul de pe foc si gustati salata de sare si chimen (atentie, chimenul, mai ales cel macinat, isi pierde repede aroma; daca e mai vechi e posbil sa aveti nevoie de mai mult; chimenul meu a fost proaspat rasnit). Rasniti putin piper negru.
* daca doriti salata picanta puteti adauga un ardei iute copt sau putina pasta harissa. - Lasati sa se raceasca. E bun cu ton din conserva, cu oua (ochiuri, fierte), ca si condiment langa carnea la gratar, pe felii de bagheta.
Sosul de rosii cu uleiul aromat
Adaugam ardeii copti maruntiti
Salata de ardei copti cu usturoi