Salata de cartofi dulci si naut cu telemea si dressing de iaurt
Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete salate
O combinatie delicioasa pe care abia am asteptat sa o impartasesc cu voi. A fost pe masa noastra in penultima zi din an si apoi in prima zi din 2024. E pusa deja la favorite in meniul nostru din acest an.
Din retetele de anul trecut (60 la numar), favorita noastra a fost Salata vietnameza cu taietei, iar a voastra - zic statisticile - a fost Wrapul cu pui.
Ingrediente
3 cartofi dulci (cca 450 gr)
200 gr naut fiert
50 gr telemea de oaie (sau feta)
1/2 castravete lung
1/2 avocado
1/4 legatura patrunjel
1 ceapa rosie mica (cca 30 gr)
2 linguri suc de lamaie
1 lingura ulei de masline
1 lingurita ardei iute macinat in ulei (sau pasta de ardei iute; sau harissa)
1 lingurita rasa oregano
1/2 lingurita coriandru boabe macinat
sare, piper negru
Dressing
50 gr iaurt grecesc
1 lingurita pasta de susan (tahini; cca 12 gr)
1 lingura suc de lamaie
1 lingura ulei de masline
sare
Portii: 2-3
Calorii: 1347 cal in total
- Cartofii dulci se taie cuburi si se amesteca cu 1 lingura de ulei de masline, sare, mult piper negru rasnit si oregano sfaramat intre degete. Se rasfira in tava cuptorului acoperita cu hartie de copt. Se coc la 200C timp de 25 minute.
- In bolul in care ati condimentat cartofii adaugati nautul scurs si 1 llingurita ardei iute macinat in ulei. Presarati si putina sare si amestecati bine.
- Cand s-au scurs cele 25 minute pentru cartofi, impingeti-i pe jumatate de tava si puneti nautul picant pe cealalta jumatate. Continuati sa coaceti tot la 200C, timp de inca 10 minute.
- Taiati castravetele pe jumatate pe lungime si apoi semi-rondele. Il presarati cu putina sare.
- Taiati ceapa pestisori sau solzisori si o presarati cu putina sare. Lasati sa stea 5 minute sa se inmoaie un pic, apoi adaugati 2 linguri suc de lamaie si coriandrul si lasati sa mai stea 10-15 minute sa se macereze. Daca doriti puteti picura putin ulei la final.
- Tocati patrunjelul. Taiati avocado cubulete.
- Pentru dressing, doar amestecati toate ingredientele intr-un bol si dregeti de sare.
- Scoateti tava cu legume din cuptor si lasati-le sa se racoreasca 10 minute.
- Le transferati pe platoul de servire, prima data cartofii si deasupra presarati aproape tot nautul, lasati cam 2 linguri. Picurati 3 lingurite de dressing peste legume.
- Asezati apoi un strat de castraveti. Sfaramati feta deasupra lor si apoi mai picurati 3 lingurite de dressing peste salata.
- Presarati mai spre centru jumatate de ceapa, apoi jumatate de patrunjel, apoi 1 lingura din nautul retinut. Repetati, iar ceapa, apoi patrunjel, apoi avocado si la final restul de naut.
- Serviti salata cu dressingul ramas alaturi.