Salata de fasole alba cu fenicul si ceapa rosie
Retete garnituri Retete de mancaruri cu legume Retete salate
Nimic complicat, toate elementele acestei salate sunt simple, dar rezultatul e fabulos. As manca un astfel de bol oricand.
Ingrediente
450 gr fasole alba fiarta
1/2 fenicul mic (cca 35-50 gr + toata verdeata de la fenicul)
1 ceapa rosie mica (cca 35 gr)
1 lingura suc de lamaie
3/4 lingurita seminte de fenicul
sare, piper negru
Dressing
4 linguri ulei de masline extravirgin
2 linguri suc de lamaie
coaja rasa de la 1/4 lamaie bio
Portii: 2-3
- Daca aveti timp, recomand sa va fierbeti singuri fasolea (conform instructiunilor de aici; se pastreaza la frigider in apa in care a fiert), e mult mai gustoasa, dar pentru un pranz rapid se poate folosi si fasole din conserva.
Daca ati fiert acasa fasolea si o aveti la frigider, o incalziti usor inainte de a prepara salata, doar cat sa nu fie rece. O scurgeti apoi bine si o puneti intr-un bol larg. Condimentati-o cu sare dupa gust, piper negru rasnit si semintele de fenicul strivite bine in mojar. Amestecati usor. - Pentru dressing: radeti coaja de lamaie intr-o cescuta. Adaugati peste ea sucul de lamaie, apoi turnati uleiul in fir subtire amestecand mereu ca sa obtineti o emulsie.
- Turnati 3 linguri din dressing peste fasole si amestecati usor sa nu sfaramati boabele.
- Tocati fin verdeata de la fenicul, sa aveti cam o lingurita. Daca nu e destula, puteti completa cu marar.
- Taiati feniculul felii cat mai subtiri, ideal folosind aceasta razatoare. Turnati restul de dressing si verdeata tocata peste fenicul si amestecati usor. Dregeti de sare.
- Intr-un bol taiati ceapa rosie solzisori fini. O presarati si masati usor cu putina sare si o lasati 5 minute sa se inmoaie. Adaugati 1 lingura suc de lamaie si mai lasati 5-10 minute la macerat. Cand e gata, o amestecati cu feniculu.
- Asezati salata de fenicul si ceapa ca o movilita peste fasole si rasniti putin piper negru deasupra. Serviti cu paine proapsata sau paine prajita. E potrivita si pe post de garnitura langa carne.