Salata de linte
Retete din Franta Retete cu legume Retete simple Retete salate
Salata simpla cu un ingredient secret: uleiul de nuca. Astfel au transformat francezii aceasta salata intr-o delicatesa. Iar baconul (puteti folosi orice afumatura, inclusiv ciolan afumat fiert in prealabil) trebuie sa fie unul de calitate, dar, din fericire, in Romania nu ducem lipsa de asa ceva. Afumaturile sunt specialitatea noastra. ;)
Daca la tocanita de linte am spus ca se poate folosi orice tip de linte aveti la indemana, la aceasta reteta va recomand doar lintea verde fiindca isi pastreaza forma la fiert, nu se sfarma deloc si la final salata va avea un aspect placut.
Exista o versiune a acestei salate si pentru vegetarieni, baconul si carnatii se inlocuiesc cu nuca usor prajita, adaugata la final, impreuna cu verdeturile.
Ingrediente
250 gr linte verde (puy)
150 gr carnati afumati picanti
100 gr bacon (kaizer)
1 ceapa galbena
1 morcov
2 catei usturoi
1 foaie dafin
1/2 legatura patrunjel
6 fire cimbru
2 fire ceapa verde (optional)
sare, piper
Vinegreta (dressing)
6 linguri ulei nuca
2 linguri suc de lamaie (sau otet de vin rosu)
1 lingurita mustar
1 lingura ceapa rosie tocata foarte fin
Portii: 5-6
- Taiem baconul si carnatii in cubulete mici. Le prajim fara grasime, la inceput la foc mic, iar dupa ce-si lasa grasimea la foc mediu pana devin crocante. Scoatem cubuletele din tigaie, lasand insa grasimea.
- In grasimea ramasa calim ceapa si morcovul tocate marunt, iar cand ceapa e moale adaugam usturoiul si mai calim 1 minut.
- Adaugam lintea si 6 cani de apa. Punem 3 fire cimbru (am folosit uscat), jumatate din patrunjel si foaia de dafin. Verdeturile le puteti impacheta in tifon si sa le puneti la fiert, la final vor fi mai usor de scos. Aceasta combinatie (cimbru, dafin, patrunjel)poarta numele de bouquet garni.
- Fierbeti totul pentru 30-40 minute, pana lintea e facuta.
- Pregatiti vinegreta: bateti uleiul cu sucul de lamaie pana devine ca o emulsie, adaugati mustarul si amestecati bine, iar la final adaugati ceapa rosie. Gustati si mai adaugati oricare din ingrediente dupa gust (poate mai doriti suc de lamaie ca sa fie mai acrisor, sau mustar...).
- Scoateti verdeturile din oala. Rasturnati continutul oalei cu linte intr-o sita, sa se scurga apa, apoi puneti lintea intr-un bol incapator. Adaugati baconul si carnatii prajiti. Condimentati cu sare si piper dupa gust si amestecati. Turnati vinegreta peste linte si amestecati iar. Vinegreta se adauga cat lintea e fierbinte pentru a fi absorbita mai bine si a se amesteca gusturile.
- Lasati salata sa se racoreasca. Adaugati la final restul de patrunjel si cimbru (aici am pus proaspat) tocate marunt, plus ceapa verde taiata rondele fine. Se serveste la temperatura camerei.
Prajim baconul si carnatul pana devine crocant
Fierbem lintea cu zarzavaturi si verdeturi
Amestecam lintea cu carnea si la sfarsit vinegreta
Salata de linte