Salata lyoneza
Retete din Franta Retete cu legume Retete cu ou Retete salate
O salata echilibrata, cu putin din toate: are multa verdeata, are si putina carne, cateva crutoane, o vinegreta calda foarte buna si un ou fiert moale. Cand rupeti albusul si galbenusul se amesteca cu restul ingredientelor, singurul lucru care-ti vine in minte e "perfect". E normal, doar de la francezi vine reteta.
Poate ati observat ca saptamana aceasta am ales de doua ori sa pregatesc simplu ouale, doar fierte in apa (vezi si aceasta aceasta supa crema de macris). De ce? Pentru ca gainile bunicii mele au inceput sa oua, frigiderul meu e burdusit de oua gustoase si am cautat retete care sa le faca vedete, exact cum merita. Cand am ingrediente proaspete, de la tara, prefer intotdeauna sa folosesc tehnici simple de preparare care sa le scoata gustul natural in evidenta. Iarna aceasta am cumparat doar oua ecologice de la magazin, dar sunt departe de gustul celor "furnizate" de bunica mea.
Ingrediente
120 gr salata frisee (sau/si rucola, salata verde)
crutoane de paine (optional)
Vinegreta calda
65 gr bacon (sau costita afumata)
1 lingura ceapa tocata marunt
1 lingura otet balsamic (sau otet de vin rosu + 1/2 lingurita miere)
1 lingurita mustar
1 lingura ulei de masline
sare, piper negru
Oua posate
2 oua
1 lingurita otet
sare
Portii: 2
- Se pune pe foc o oala cu apa, sare si otet pentru ouale posate. Se lasa sa ajunga la fierbere.
- In acest timp, se imparte salata pe doua farfurii (am folosit un mix de salata verde si rosie, frisee si rucola) . Daca doriti, presarati crutoane peste ea.
- Baconul se taie cubulete si se pune la prajit intr-o tigaie fara grasime. Prajiti pana devine crocant si si-a lasat grasimea in tigaie. Scoateti baconul cu o paleta din tigaie si presarati-l peste salate.
- In grasimea ramasa in tigaie (ar trebui sa aveti cca 2 linguri grasime, dar daca e mai putin completati cu ulei de masline) se adauga ceapa si se caleste un pic, doar pana devine translucida.
- Se adauga otetul balsamic si mustarul si se amesteca pana la omogenizare. Se lasa pe foc cca 15 secunde. Se ia tigaia de pe foc, se mai adauga 1 lingura de ulei de masline. Se amesteca bine. Se toarna vinegreta fierbinte peste salata.
- Apa din oala ar trebui sa fiarba pana acum. Trageti oala de pe foc. Se sparge un ou intr-o cescuta de cafea; se da usor drumul oului in apa, introducand usor cescuta in apa; cu o lingura se aduna albusul in jurul galbenusului si apoi se misca usor oul prin apa. Se lasa sa fiarba cca 3 minute. Se scoate cu o paleta cu gauri si se aseaza in mijlocul salatei. Se repeta cu urmatorul ou, avand grija sa reinfierbantati apa inainte.
- Se presara salata cu sare de mare si piper proaspat macinat.
Costita se prajeste
Vinegreta
Ou posat
Salata lyoneza