Saorma
Retete arabesti Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de miel Retete cu carne de pui Retete de Pasti Retete Sandwich
Adica shawarma, un sandwich specific Estului Mijlociu. Fiecare tara din acea zona are cate o varianta, insa cea prezentata de mine este din Siria, reteta fiind inspirata din cartea "Saha" a carei introducere a fost scrisa de celebrul Anthony Bourdain.
Ingredientele sunt proaspete, aromate, usoare, nu contine, asa cum v-ati fi asteptat, ketchup, maioneza, cartofi prajitit si alte asemenea ingrediente specifice fast-foodului modern.
Si desi carnea pentru saorma se prepara din bucati de carne facute pe grill-ul vertical, se poate prepara foarte usor si acasa, fara acel instrument, folosind simplu, resturile de friptura ramase de la cina. Va recomand sa incercati aceasta combinatie in special de Pasti, cand puteti folosi resturile de la friptura de miel.
Stiu... o sa protestati: ce sa caute o reteta arabeasca la categoria "Retete de Pasti"? Ei, asta e sugestia mea pentru a folosi resturile si desi nu e o reteta romaneasca cred ca e alegerea ideala mai ales daca va fi vreme frumoasa - da Doamne sa vina si la noi primavara! - si veti planui sa iesitit la un picnic.
Ingrediente
resturi de friptura (din carne de miel sau pui sau amestec dintre cele doua)
2-3 rosii
5 lipii
Salata
1 castravete (aprox 100gr)
3 fire ceapa verde
3 foi salata verde
cateva fire marar
1/2 ceasca de cafea cu couscous
2 linguri ulei masline
300 gr iaurt gras (6%)
Portii: 5
- Friptura o taiati fasii subtirele.
- Tocati marunt legumele si mararul pentru salata.
- Couscous-ul asezati-l intr-un bol, turnati 1/2 ceasca apa fierbinte (cat sa-l acopere perfect) si lasati 5 minute. Lichidul trebuie sa se absoarba in totalitate.
- Adaugati uleiul peste couscous si amestecati cu o furculita pana se desface bob cu bob.
- Amestecati legumele cu couscous si turnati iaurtul deasupra. Omogenizati bine si sarati salata.
* in salata mea am pus doar jumatate din cantitatea de iaurt ceruta fiindca am ramas fara, dar in mod normal salata trebuie sa fie cu mai mult sos, aproape ca si tzatziki - Pe fiecare lipie asezati fasii de carne, apoi cateva linguri de salata si deasupra felii de rosii. Rulati lipia ca si pe clatite si taiati in doua, usor pe diagonala ca sa arate bine.
Tocam legumele
Couscous
Pregatim salata
Umplem lipia cu carne (de pui sau miel)
Apoi cu salata si rosii
Saorma
Comentarii (28)
Ultimele comentarii
eu acum 14 ani - 13 Decembrie 2009 23:32
acum cuscus,RAZALAI,asa se spune si se fac fff simplu.FIERBI APA SI OPARESTI FAINA,APOI FRAMANTI BINE ALUATUL SI-L DAI PRIN RAZATOAREA MARE,PUI PUTINA FAINA SA NU SE PRINDA UNUL DE ALTUL.GATA 'cuscus'Ioana acum 14 ani - 14 Decembrie 2009 11:17
daca ar fi asa simplu sa faci cuscus... razalai am facut si eu, e simplu. dar la cuscus... difera procesul de preparare si dimensiunea finala e alta. cucusul e cat bobul de mac si se obtine prin frecarea continua fainii cu apa si apoi iar se presara faina si se tot freaca intre maini pana se obtin bucatele separate care sunt trecute printr-o sita foarte fina. dureaza ore ca sa faci asa ceva.Attila acum 14 ani - 5 Ianuarie 2010 18:48
Toata stima! ;)stela acum 14 ani - 6 Februarie 2010 17:56
nu am mancat niciodataroz acum 14 ani - 29 Aprilie 2010 21:54
eu m-am nascut in syria si am 11 ani si stiu cum e o fac specialistii si e tare gustoasa sa stiti poate veniti si voi vreodata in Syria :) ;) :p =P~ numai cand o vad imi face poftaadnana acum 14 ani - 17 Mai 2010 03:39
:) super retete!!!!!!!leo acum 14 ani - 26 Mai 2010 09:45
Salutare! ma intereseaza mai mult ce ingrediemte se folosesc pentru macerat carnea de pui, nu cu ce se serveste,ptr ca am incercat si nu imi iese!! :(Gál Judit acum 13 ani - 10 Octombrie 2011 20:39
Kedves Ioana! / Draga Ioana !Köszönöm szépen ezt a remek receptet / multiumesc pentru reteta.
Először életemben Drobeta-Turnu Severin-en ettem és nagyon ízlett./ Prima data in viata mea am mancat la D-T S.
Most már itthon is el tudom készíteni / Acum si acasa stiu cum sa fac ;)
Üdvözlettel :
Salutare : Judit
Ps. dupa 20 de ani scriu romaneste,scuzati.ma pentru greseli...
laura acum 12 ani - 20 Octombrie 2012 15:48
ai grije ca lipiile sa fie proaspete te poti uita la data inscriptionata cand au fost facute ;)dana acum 11 ani - 26 Mai 2013 09:46
:-& eu nu stiu sa fac.... =P~Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email