Scrijelute de cartofi

Retete cu cartofi Retete garnituri Retete de post Retete ieftine Retete simple Retete romanesti

O amintire: chipsuri de cartofi taranesti. Asa cum ni le facea bunica-mea, iarna, direct pe plita sobei. Le zicea scrijelute. Eu le-am facut pe o tigaie de fonta si la final, fiindca tot era incinsa tigaia, am aruncat pe ea un steak de vita de 200 gr dat doar cu sare, piper si chili si l-am fript cate 3 minute per parte, apoi l-am taiat fasiute subtiri. Am mai facut un mujdei simplu cu boia si cina mea rustica pentru doi a fost tare bine primita.

Ingrediente

cartofi (mediu fainosi, cei pentru salata)
sare
putin ulei (optional)

  1. Socotiti cam 3 cartofi medii de persoana. Cartofii se curata, se spala si se taie rondele de 3-5 mm. Daca ii taiati mai subtiri se vor usca prea tare, daca ii taiati prea grosi se vor face greu si se vor arde in exterior. Puteti folosi o razatoare ca aceasta daca doriti sa va asigurati ca toate feliile sunt egale. Dupa feliere nu se mai spala cartofii.
  2. Se incinge foarte tare o tigaie de fonta cat mai larga (sau o plita, din cea pe care coaceti vinetele). Se da focul la mediu spre mic. Se aseaza felii de cartofi unele langa altele.
    * uneori fac scrijelutele si pe oala grill cu abur, dar pe plita mirosul e mai autentic :)
  3. Se coc cam 8-10 minute pe prima parte pana se fac basicute rumene. Se intorc si se mai coc pe a doua parte cam 5-6 minute, pana se rumenesc si pe a doua parte. Verificati unul ca sa fiti siguri ca e facut pana in centru. Cartofii vor face o crusta crocanta deasupra dar vor avea si putin miez moale in centru.
  4. Se scot scrijelutele intr-un vas cu capac. Pe masura ce asezati scrijelutele in vas, le presarati cu sare.
  5. La final, chiar inainte de servire, le puteti pulveriza cu putin ulei daca doriti.

Scrijelute de cartofi

Scrijelute de cartofi

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...