Somon cu broccoli la cuptor
Ingrediente
1 file gros somon cu piele (cca 300 gr; puteti folosi si file subtire, dar timpii de coacere difera)
1 capatana medie broccoli (cca 300-350 gr buchete)
1 lingura ulei
1 lingura sos de soia
putina sare
Sos aromat
2 catei de usturoi striviti
1 lingurita ghimbir razuit pasta fina
1 lingura sos de soia sarat
1 lingura ulei de chili (amestecati inainte de folosire si luati si sedimente; reteta uleiului de chili o gasiti aici sau aici)
1 lingurita miso alb
Portii: 2
- Fileul de somon se usca bine cu servetele de hartie, apoi se unge peste tot cu 1 lingura de sos de soia sarat. Se lasa sa stea 15 minute.
- Cat sta somonul, pregatiti sosul, amestecand bine ingredientele intr-o cescuta.
- Separati buchetele de de broccoli si apoi taiati felii groase fiecare buchet. Buchetelele mici se pot taia doar in doua. Presarati doar putina sare si 1 lingura de ulei si amestecati bine.
- Incingeti cuptorul la 200C.
- Asezati fileul in tava cuptorului cu hartie de copt. Asezati-l intr-o parte a tavii. Dati tava la cuptor timp de 10 minute.
- Dupa acest timp, adaugati si broccoli in tava, rasfirand feliile egal pe langa somon. Introduceti tava la cuptor inca 10 minute.
* daca va place broccoli mai moale, mai bine facut, puteti sa-l puneti in tava de la inceput, deodata cu somonul
* daca folositi file subtire de somon, adica partea dinpsre coada, introduceti somonul si broccoli deodata in cuptor si lasati doar 10 minute - Scoateti tava din cuptor. Ungeti somonul peste tot cu sos aromat, folosind o pensula de silicon.
- Turnati restul de sos peste broccoli si amestecati bine. Rasfirati iar broccoli in tava. Dati tava la cuptor pentru inca 5 minute. Un miros minunat va veni acum din cuptor.
- Serviti imediat, cu o portie de orez fiert. Puteti amesteca broccoliul cu orez daca doriti sa absoarba sosul din tava mai bine.