Somon Teriyaki

Ingrediente

500 gr somon file (alegeti un file cat mai gros)

Sos

4 linguri sos de soia (japonez)
3 linguri otet de orez
1 lingura zahar brun
1/4 lingurita fulgi chili
1 lingurita rasa amidon
1/2 pliculet dashi (instant)

Portii: 2

  1. Se fierbe sosul de soia, otetul, chili si zaharul la foc mic pana se dizolva tot zaharul. Se fierbe apoi la foc mediu 2 minute. Se adauga amidonul dizolvat in 2 linguri apa si se mai fierbe 2 minute. La final se adauga dashi si se amesteca. Sosul va deveni vascos, ca un caramel. Se lasa sa se racoreasca.
  2. Se taie fileul de somon felii late (4 felii). In aceasta reteta gasiti mai multe informatii si poze despre cum sa pregatiti si sa taiati somonul felii. Se adauga peste felii 4 linguri din sosul de mai sus si se lasa 30 minute la marinat. In acest timp va reveni la temperatura camerei.
  3. Se pun fileurile in tava cuptorului cu hartie de copt. Se coc la 100C timp de 30 minute.
  4. Se curata fileurile cu un cutit de proteina alba coagulata la baza, care arata ca un albus de ou.
  5. Se adauga restul de sos intr-o tigaie care cuprinde fileurile. Se aduce la fiebere si in acel moment se adauga somonul cu pielea in sus. Se lasa sa fiarba in sos 1 minut, timp in care se va glazura pe acea parte, apoi se intorc cu pielea in jos si se mai lasa inca 1 minut. Sosul se va reduce mult si se va "lipi" de peste.
  6. Se scot fileurile din tigaie si se servesc imediat, presarate cu susan prajit si rondele de ceapa verde. Sunt bune cu spanac sotat si orez basmati.

Comentarii (10)

 

olga  acum 8 ani - 25 Noiembrie 2015 13:34  

Ai fost in Japonia? :) Arata extrem de apetisant!!!!
 

Ioana  acum 8 ani - 25 Noiembrie 2015 14:08  

nu, dar avem restaurant japonez bunicel in Cluj :)
 

olga  acum 8 ani - 25 Noiembrie 2015 14:29  

Serios? Unde?
 

Ioana  acum 8 ani - 25 Noiembrie 2015 14:33  

Nobori, este si pe Napoca (acolo mancam la "meniu") si pe Plopilor (asta e aproape de podul de la iesirea dinspre Manastur spre Floresti). imi place la ei sushi, mancarurile tip Teriyaki, orezul prajit...

[link]
 

Maria  acum 8 ani - 25 Noiembrie 2015 16:29  

Da este tare bun.....multumesc Ioana
 

Mihaela  acum 8 ani - 10 Decembrie 2015 08:07  

Unde gasesc dashi?
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Decembrie 2015 08:58  

eu l-am luat de la un stand cu produse asiatice din mall-ul Polus. sunt pliculete mici ca zaharul. cauta magazine care vand produse asiatice.
 

  acum 5 ani - 16 Noiembrie 2019 13:46  

Buna,

Peste somonul deja copt se toarna sosul? Si apoi se mai coace 30 min la 100 grade, sau pe somonul crud taiat felii?
Si referitor la dashi, e grav daca nu il pun deloc? Sunt din MD si aici nu se vinde nicaieri.
Multumesc anticipat!!
 

Ioana  acum 4 ani - 20 Noiembrie 2019 15:04  

4 linguri de sos se pun de la inceput, ca marinata. cu restul se glazureaza in tigaie somonul, dupa ce s-a copt

dashi il poti omite.
 

Oana  acum 4 ani - 3 Octombrie 2020 14:24  

Sosul caramelizat da somonului un gust minunat. Am supralicitat de data asta cu garnitura de orez cu susan (cam redundant), dar masa a fost foarte apreciata. Multumesc, Ioana!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...