Sos de legume argentinian (Chimichurri)
Retete cu legume Retete cu putine calorii Retete de post Retete pentru gratar Retete de Sosuri si Salsa Retete din America de Sud si Centrala
Pentru mine acest sos e descoperirea anului, e ceva extraordinar desi ingredientele de baza sunt comune, nimic spectaculos in aparenta. Secretul este macerarea legumelor pentru 2-3 zile inainte de a-l consuma. Aromele legumelor se imbina, se transforma si obtinem un sos foarte versatil. Iar numele e asa simpatic! :)
L-am descoperit din greseala, in mini-vacanta de iarna cand am mancat intr-un restaurant argentinian, tot din greseala normal... caci nu stiam ca e argentinian si dupa ce am aflat am vrut sa iesim fiindca eu nu cunoasteam bucataria lor, exceptand dulce de leche... pana la urma am ramas, nu stiu de ce... ca sa nu mai cautam altceva, ne era foarte foame probabil, dar nu regret nicio secunda, nici macar nota de plata exorbitanta. Masa de acolo a fost o lectie de gatit extraordinara.
Si acum sa va povestesc despre acest sos. El a fost creat de un irlandez, Jimmy McCurry, care milita pentru obtinerea independentei Argentinei. Dar numele lui a fost greu de pronuntat de localnici si a ajuns sa fie numit Chimichurri, iar in onoarea lui asa a ramas si numele sosului.
La baza sosul era preparat doar din patrunjel, usturoi si ulei dar cu timpul a evoluat si diferite variante ale lui s-au raspandit in intreaga America de Sud nu numai in Argentina. Acum fiecare familie argentiniana are varianta ei de Chimichurri, putandu-se omite anumite ingrediente sau creste cantitatea lor, dupa gustul fiecaruia, ceea ce puteti face si voi pornind de la reteta mea. Ce nu trebuie insa sa lipseasca estet uleiul, usturoiul si cel putin o verdeata (patrunjel sau oregano sunt cele mai folosite). In rest puteti face orice combinatii doriti.
Utilizari ale sosului:
- sos langa orice friptura de carne sau carne preparata la grill (porc, vita, pui, peste - in special pestele gras)
- Dressing pentru salate, mai ales uleiul aromat care va ramane in borcan este bun pentru asa ceva.
- Marinata pentru orice fel de carne.
Este recomandat sa consumati sosul in decurs de 1 saptamana de la preparare. Desi el rezista mai mult fara a se strica, unele arome vor deveni mai pregnanate si sosul va capata un gust neplacut.
Ingrediente
1 ceapa mica
1 ardei gras rosu
1 rosie
2 catei usturoi
8 fire patrunjel
2 foi dafin
1 lingurita oregano uscat
1 lingurita boia dulce
1 lingurita piper
1/2 lingurita sare
fulgi de chili dupa gust (se poate omite)
sucul de la 1/2 lamaie
120 ml ulei (de masline daca e posibil)
80 ml apa calduta
- Tocam foarte marunt ceapa, ardeiul, usturoiul si patrunjelul.
* le puteti toca in robotel - Rosia o tinem 30 secunde in apa fierbinte si o decojim. O taiem in doua si indepartam partea cu samburi. Tocam marunt pulpa.
* toate legumele pot fi pasate si in blender pentru a obtine o pasta, dar eu personal am preferat varianta cu legumele tocate de mana si in plus are si un aspect mai frumos - Punem toate legumele intr-un borcan.
- In masina de cafea macinam restul condimentelor (pana la sucul de lamaie). Le adaugam peste legume in borcan si adaugam si apa calduta. Punem capacul la borcan si scuturam bine. Lasam la temperatura camerei pentru 30 minute.
- Adaugam apoi in borcan sucul de lamaie si uleiul si scuturam iar de cateva ori pana se omogenizeaza sosul.
- Punem la frigider minim 1 zi, dar de preferat pentru 2-3 zile deoarece aromele se amesteca mai bine. In acest interval, de cate ori deschideti frigiderul si va amintiti de sos scuturati borcanul.
- Serviti la temperatura camerei. Se poate consuma in decurs de 1 saptamana.
Macinam condimentele
Punem legumele tocate intr-un borcan
Adaugam condimentul si apa
Adaugam uleiul si sucul de lamaie
Sos de legume argentinian (Chimichurri)
Sos de legume argentinian (Chimichurri)