Sos de rosii spaniol
Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa Retete din Spania
Acest sos de rosii este baza pentru multe mancaruri spaniole, inclusiv paella. Interesant este ca nu rosiile sunt adevaratele vedetele (desi trebuie sa alegeti totusi rosii coapte, dulci si de un rosu intens), ci ceapa prajita pana la caramelizare, care prinde acel gust intens dulceag si care ii da aroma specifica... de sofrito.
Ingrediente
1.5 kg rosii foarte coapte
500 gr ceapa
4-5 catei usturoi
2 foi dafin
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
ulei masline (pentru gatit)
- Se dau rosiile pe razatoare (sau se curata de coaja si se mixeaza in blender; sau se dau prin masina de rosii ).
- Intr-o tigaie larga de cca 25 cm diametru am pus ulei cat sa acopere fundul si am adaugat rosiile. Le-am lasat la fiert la foc mediu, amestecand doar din cand in cand in ele.
- Se pune intr-o tigaie larga (cca 30 cm diametru) ulei cat sa acopere fundul. Se adauga ceapa taiata felii si se incepe sotarea ei la foc mediu si amestecand des. Cand ceapa s-a inmuiat se da focul pe minim si se continua sotarea pana ceapa devine de aurie. Totul dureaza cca. 45 minute.
- Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
- Dupa ce ceapa s-a caramelizat se mixeaza intr-un blender pana obtineti un piure cat de fin doriti. Se adauga acest piure peste rosiile care au scazut destul de mult pana acum. Daca doriti sosul final super fin, mixati acum sosul cu mixerul vertical.
- Se condimenteaza sosul cu sare, zahar si foile de dafin. Se lasa sosul sa fiarba inca 30-40 minute (foc mediu spre mic si amestecand din cand in cand, mai ales spre final cand se ingroasa) pana scade bine si uleiul se ridica deasupra. La final, puteti scurge acest ulei daca doriti.
- Portionati sosul si pastrati-l la frigider sau la congelator pentru timp indelungat.
Rosiile la fiert
Ceapa in tigaie
Ceapa dupa 15 minute
Ceapa dupa 45 minute
Rosiile cu piure de ceapa
Sos de rosii spaniol
Comentarii (13)
Ultimele comentarii
Ioana acum 12 ani - 23 August 2012 13:04
bine ai revenit Simona! cum a fost vacanta?monika acum 12 ani - 23 August 2012 13:14
o paella cu pui, ca eu nu ma prea impac cu fructele de mareIoana acum 12 ani - 23 August 2012 13:21
da... stiu. dar planuiam una cu fructe de mare :( chiar ma gandeam ca si uleiul de la tine tot in mancaruri cu fructe de mare l-am folosit.monika acum 12 ani - 23 August 2012 13:24
pai e ok eu o sa pun pui sau ... iepure, asa ca tu fa ti de cap:)
Felicia acum 12 ani - 24 August 2012 19:48
se poate pastra si in borcane peste iarna?Te felicit pentru tot ce postezi! :)malina acum 12 ani - 27 August 2012 12:44
Este exceptional, acum l-am incercat. Am adaugat si cateva bucatele de ardei copt. Intrebare; Se poate pune la borcan pt. iarna?Ioana acum 12 ani - 27 August 2012 12:51
cred ca da, exact ca si zacusca. contine destule rosii (care sunt acide) incat sa nu se strice repede. si daca pui si o aspirina deasupra...monika acum 12 ani - 27 August 2012 13:20
eu il congelez cred ca si asa o sa se pastrezemihaela acum 12 ani - 5 Septembrie 2012 16:34
wow...l-am facut azi dimineata...este un sos extraordinar. atat de bun a iesit ca n-am rezistat sa nu-l ung si pe paine. un deliciu. pacat ca iese atat de putin dintr-o portie. trebuie sa mai fac cateva portii! multumesc ptr reteta.popescu george[sorina] acum 11 ani - 7 Decembrie 2012 13:00
o alta posibilitate de a pastra sosul mai mult timp;. se pune sosul in borcane si se sterilizeaza in cuptor aproximativ 1ora si se lasa sa se raceasca in cuptor si se pastreaza in camaraLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email