Steak cu broccoli picant
Retete de mancaruri cu carne Retete rapide Retete cu carne de vitel sau vita
Vita, broccoli, orez... combinatie previzibila, dar deloc plictisitoare.
Ingrediente
1 steak de vita de aprox 400 gr (antricot am folosit, cca 3 cm grosime)
1 capatana mica de broccoli (cca 300 gr)
2 lingurite cu varf capere in otet
1 file de ansoa sarate
2 catei usturoi
1/4 lingurita seminte de fenicul
1/2 lingurita fulgi de chili
ulei masline
sare
Portii: 2-3
- Steakul se scoate din frigider si se lasa 15 minute sa revina la temperatura camerei.
- In acest timp se desface broccoli buchetele. Se presara cu sare, se picura putin ulei si se amesteca bine. Se aseaza intr-un vas termorezisten in care sa stea pe un singur strat. Se presara caperele peste broccoli.
- Se coace broccoli la 200C timp de 15-20 minute (sa fie facut, dar usor al dente).
- Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie larga si se adauga usturoiul strivit si ansoa tocata marunt. Se soteaza scurt, cam 1 minut, doar pana miroase placut.
- Se adauga chili si semintele de fenicul strivite in mojar si se amesteca doar pana la omogenizarea lor in ulei.
- Se adauga broccoli si caperele coapte si se soteaza totul inca 2 minute, astfel incat broccoli sa absoarba uleiul aromat. Se verifica de sare, dar caperele si ansoa sunt destul de sarate de obicei.
- Se scoate broccoli din tigaie.
- Se incinge bine o tigaie grill (fara ulei), cam 5 minute la foc mare. Se aseaza steakul in tigaie si se coace cate 3 minute / parte (pentru medium-rare) pana prinde urme frumoase de gratar.
- Se scoate pe un fund de lemn, se lasa sa stea 1 minut, apoi se taie felii subtiri.
- Se aseaza vita pe un platou si deasupra se pun buchetelele de broccoli picant. Am servit cu orez basmati fiert doar cu sare.