Strudel cu mere impletit
Retete aluaturi Retete desert Retete cu fructe
Am pregatit strudelul pentru masa de Revelion si fiindca il doream mai festiv am ales sa fac aceasta impletitura frumoasa. Aluatul a iesit minunat, eu nu i-am gasit niciun defect si categoric e mult mai bun deca strudelul pe care-l faceam cu aluat foietaj cumparat.
Umplutura poate varia bineinteles, puneti ce va doreste inima, doar sa nu fie prea lichida: fructe din compot scurse bine, crema de vanilie sau ciocolata, budinca de orice fel.
Ingrediente
Aluat
225 gr faina
1/2 plic drojdie uscata
40 gr zahar
1 ou
1 esenta vanilie
80 ml lapte caldut
1 varf cutit sare
125 gr unt + 1 lingura faina
Umplutura
4 mere
scortisoara
3 linguri zahar
2 lingurite amidon
- Framantati un aluat elastic din toate ingredientele exceptand untul cu faina. Daca aluatul este un pic lipicios (depinde si de dimensiunea oului) mai adaugati putina faina. Eu am mai pus o lingura.
- Dati o forma de dreptunghi aluatului, inveliti-l in folie de plastic si dati-l la frigider 30 minute.
- Frecati untul la temperatura camerei cu 1 lingura de faina pana e spumos.
- Preparam umplutura: curatam merele. Le scoatem cotorul si le taiem felii.
- 3 mere le punem intr-o oala mica, adaugam apa pana la jumatatea lor, adaugam scortisoara dupa gust si zahar si fierbem cca 10 minute, pana merele se inmoaie.
- Scurgem apa de pe mere si apoi le facem piure in blender. Punem piureul inapoi in oala, gustam de zahar si scortisoara si daca mai doriti mai puteti pune. Aducem piureul la fierbere si adaugam pe rand amidonul. Luam de pe foc.
- Marul ramas il taiem cubulete mici si le adaugam in piure. Umplutura e gata!
- Scoateti aluatul de la frigider, intindeti-l sub forma de dreptunghi si ungeti-l pe centru cu 1/3 din untul frecat. Aduceti marginile laterale peste unt si apoi mai impaturiti o data dinspre capatul opus (vezi poze). Inveliti aluatul impaturit in folie de plastic si dati la frigider 30 minute. Repetati acest pas inca de 2 ori cu restul de unt.
- Intindeti aluatul foaie de 30cm x 20 cm pe hartie de copt. Trasati doua linii orientative pe lungime pentru a imparti aluatul perfect in 3.
- Pe bucatile laterale faceti taieturi putin pe diagonala din 2 in 2 cm folosind un cutter sau o roata de taiat aluatul.
- Puneti umpltutura in centru pe toata lungimea si ridicati capetele opuse taieturilor pentru a sigila umplutura.
- Impletiti apoi aluatul aducand fasiile laterale peste umplutura.
* incercati sa trageti fiecare fasie cat mai mult catre partea opusa, eu nu am facut asa din pacate, am dus fasiile pana la mijloc si a iesit o idee cam lat strudelul; e doar o chestie de aspect de care mi-am dat seama dupa ce l-am facut - Mutati usor strudelul cu tot cu foaia de copt pe tava. Introduceti tava intr-o punga mare si lasati la crescut pentru 2 ore.
- Coaceti in cuptorul preincalzit la 180C pentru 25 minute.
Aluatul tinut 30 min la frigider
Umplutura de mere
Intindem aluatul si ungem cu unt
Impaturim aluatul -pasul 1
Impaturim aluatul -pasul 2
Trasam liniile pentru impletitura
Taiem aluatul
Punem umplutura in centru
Ridicam marginile
Strudel cu mere impletit
Lasam la crescut 2 ore
Coacem strudelul