Supa de vita & cuburi concentrate de vita

Retete de supe si ciorbe Retete cu carne de vitel sau vita

O supa care se poate pregati o data la 1-2 luni pentru a avea o baza gustoasa si sanatoasa pentru toate ciorbele si sosurile de vita. Prin fierberea ei pana devine concentrata veti economisi spatiu in congelator!!! Daca mai puneti la socoteala ca are un continut ridicat de calciu, nu aveti niciun motiv sa nu o faceti. Trebuie sa incerc sa o pregatesc si in oala cu presiune pentru a scurta timpul de preparare si daca iese la fel de buna si clara va anunt. (*Nota: am facut supa in oala cu presiune, am pus mai putina apa si a iesit ok la gust, dar nu era limpede deloc; raman la varianta data mai jos)

Identic puteti pregati si congela supa de pui (aici e reteta detaliata, doar ca va trebui lasata sa fiarba tot 5-6 ore ca sa devina mai concentrata) sau supa de porc (doar ca in loc de oase folositi costite si 1/2 picior de porc/adidas).

Mai jos aveti cateva exemple legate de modul in care puteti folosi supa sau cuburile:

- la supa de ceapa: se folosesc cam 500 ml supa concentrata diluata cu apa pana la 2 l si putin vin daca doriti.
- la ciorba de burta: sariti peste pasii 2 si 3 si folositi direct supa concentrat diluata cu apa.
- la ciorba taraneasca de vacuta: la pasul 1, cand fierbeti carnita de vitel adaugati si cateva cuburi concentrat de vita pentru a accentual gustul.

Ingrediente

1.5 kg rasol de vita
1.5 kg oase de vitel pentru supa (le alegeti astfel incat sa aiba cat mai multa maduva si cartilaje si putina carne pe ele)
2 morcovi mari
2 tulpini telina pe care lasati cateva furnze (sau 150 gr telina radacina)
2 rosii
1 ceapa mare
1 gulie
1/2 legatura patrunjel
2-3 fire cimbru
1/2 lingura piper negru boabe
3-4 foi dafin
2 linguri otet
1 lingurita sare

Portii: cca 1 l supa concentrata, echivalentul a 3-4 l supa de vita sau 120 cuburi concentrate de vita

  1. Se aseaza rasolul si oasele intr-un singur strat intr-o tava mare si se dau la cuptor la foc maxim pentru 45 minute.
  2. Se pun intr-o oala mare (una mai larga, nu folositi una inalta) restul ingredientelor (zarzavatul sa fie taiat bucati mari). Asezati deasupra carnea din cuptor.
  3. Adaugati apa rece (sau supa de pui rece daca aveti), cat sa fie carnea si legumele perfect acoperite. Adaugati sarea.
    * adaugand apa/supa rece peste carne supa va iesi mai gustoasa
  4. Fierbeti la foc mic pentru cca 6 ore. Supa nu are voie sa clocoteasca deloc, doar sa bolboroseasca usor, altfel va iesi tulbure! Nu amestecati deloc in oala in acest timp! Nu mai adaugati apa dupa ce incepe sa fiarba! Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa spumati supa din cand in cand.
  5. Strecurati supa folosind o strecuratoare in care puneti tifon dublu.
  6. Supa strecurata cand se racoreste se da la frigider pana a doua zi. Se ia toata grasimea care s-a solidificat deasupra si se arunca. Se mai strecoara supa o data tot prin tifon. Veti vedea ca supa rezultata este foarte concentrata, are o culoare maro inchis si este vascoasa.
  7. Supa concentrata de vita: supa clara rezultata se portioneaza in cutii/sticle de plastic si se pastreaza la congelator. Cand se foloseste se dilueaza cu 3-4 parti apa sau dupa gust, in functie de ce mancare faceti.
  8. Cuburi concentrate de vita: puneti supa in pungi de gheata folosind o palnie; lasati in congelator sa se congeleze bine. Scoateti apoi cuburile din pungi si pastrati-le intr-o cutie, tot in congelator. Cuburile sunt foarte comode cand preparati sosuri.

Carnea si oasele

Carnea cu legumele la fiert

Supa strecurata

Adunam grasimea solidificata

Supa strecurata a doua oara

Supa in pungi de gheata

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...